Európai választások 2019

Európai választások 2019
A fenntartható fejlődésért és annak ellenében is sokat tud tenni az Európai Unió. A 2019-es évben új Európai Parlament és Bizottság fog felállni és megkezdeni a tevékenységét. Számos területen kell a következő években ennek a testületnek is fontos döntéseket hoznia. Az Európai Parlamentben ülő képviselőknek is tisztában lenniük felelősségükkel, feladatukkal és a megoldásokkal.

Ezért a Magyar Természetvédők Szövetsége rendezvényeket szervez a témában, és több területen is javaslatokat tesz le a képviselőjelöltek elé azokban az ügyekben, ahol úgy gondoljuk kiemelt szerepe lehet az Európa Parlamentnek.

Lássuk, melyek ezek a területek:

·Klíma- és energiaügyek: kiemelten az alacsony kibocsátású gazdaságba való energiaátmenetet, a lakossági energiahatékonyság kérdéskörét és a megújuló energiák egyéni és közösségi hasznosítását, mert az EU Tiszta Energia csomagja mindhárom területen kínál új lehetőségeket Magyarország számára.

·Gazdasági igazságosság kérdései: az európai államközösség első formációja létrejötte óta égető kérdés, hogy az Unió az embereket vagy a globális vállalatokat szolgálja inkább. Hogyan kellene az Unió gazdasági szabályozó rendszerét átalakítani, hogy az állampolgárok jólétét mozdítsa elő elsősorban? Megküzdhet-e a periféria a centrum országok gazdasági dominanciájával? Milyenek legyenek az adóügyek és az adósságkezelés egy ember- és környezetbarát EU-ban? Hogyan kerülhetjük el, hogy a fejlődő országokba irányuló európai segélyezési és befektetési politikák a célországok környezetét és társadalmát rombolják? Mi legyen a szabadkereskedelmi egyezményekkel és a befektetési egyezményekkel?

·Erőforrás-felhasználás, körforgásos gazdaság, beleértve az elektronikai eszközökhöz is felhasznált nyersanyagok kitermelését is. Az előttünk álló feladat nem kicsi. A globális anyagfelhasználás 2017-ben elérte a kilencven milliárd tonnát és 2060-ra várhatóan duplájára nő. Ez fejenként 12 tonnát jelent, ami a fenntarthatónak tartott háromszorosa.




Korábbi tavaszi rendezvényeink programját itt tudja megtekinteni: