Így halad az energiaátmenet Magyarországon és az EU-ban - megjelent az Energia Atlasz

Így halad az energiaátmenet Magyarországon és az EU-ban - megjelent az Energia Atlasz

A mai napon országos fórum keretében a Magyar Természetvédők Szövetsége megjelentette a magyar Energia Atlaszt. A kötet látványos infografikákkal mutatja be és elemzi, hogyan halad az energiaátmenet Magyarországon és az EU-ban.


Az Energia Atlasz kiadásával a Magyar Természetvédők Szövetségének és partnereinek célja a nyitott és tényalapú párbeszéd elősegítése a hazai energiaátmenetről és módjáról, magyar döntéshozókkal és érintett szereplőkkel.

"A hazai energiaátmenet eddig alig haladt: a mai fosszilis és atom alapú energiarendszerünk elavult, 380-800 ezer háztartás energiaszegénységben él. Azonban a napenergia beizzíthatja az energiaátmenetet. Ehhez a kormányzat által 2020-ra reálisnak tartott 2GW napenergia kapacitás további bővítése és a METÁR újranyitása, a megújulók következetes támogatása szükséges. 2020-ig Magyarországnak is felül kell vizsgálnia, át kell alakítania energiapolitikáját az EU Tiszta Energia Csomagja átültetéséhez.
A közösségi energia szintén kiveheti a részét a napenergia itthoni térnyeréséből és új lendületet adhat a hazai energiaátmenetnek, főleg önkormányzati és más lakossági, közösségi naperőművek formájában. Ehhez fontos lépés, hogy a Csomag előírásai alapján a termelő-fogyasztók, energiaközösségek itthon is megkapják az őket megillető jogokat, lehetőségeket és hozzáférést a hálózathoz, piachoz. Az MTVSZ Közösségi Energia programjában segítjük ezeket a közösségeket.” - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat és energia csoportvezetője.

A ma megjelenő Energia Atlasz letölthető innen: www.mtvsz.hu/energiaatlasz

Az energiaátmenet (vagy energiafordulat) lényege, hogy az alapvetően fosszilis tüzelőanyagok szennyező égetésén alapuló és emiatt jelentősen központosított, geopolitika- és importfüggő energiamixet fokozatosan átalakítsuk energiatakarékossá, hatékonnyá és megújuló energia alapúvá; az energiarendszer így hálózatosabbá, decentralizáltabbá és biztonságosabbá válik.


Az Energia Atlasz megjelenését a Heinrich-Böll-Stiftung támogatta.