Bejönnek a "2.0-ás GMO-k" a hátsó ajtón?

Bejönnek a

Több mint két évtizeden keresztül a civil társadalom, a gazdák, a politikusok és az élelmiszeripar sikeresen léptek fel Európában azért, hogy termőföldjeink génmódosítás-mentesek maradjanak, és hogy szabadon választhassunk génmódosított összetevőket nem tartalmazó élelmiszereket. Ez helyzet azonban megváltozhat a közeljövőben. Július 25-én az Európai Unió Bírósága döntést fog hozni az ügyben, hogy az "új génmódosítási technológiákkal" előállított vetőmagokat és élelmiszereket - az ún. "2.0-ás GMO-kat" - alá kell-e vetni a génmódosított szervezetekre vonatkozó hatásvizsgálatoknak.


Mik ezek az új, 2.0-ás génmódosítási technikák?

Ezekkel az új technikákkal olyan módos változtatják meg a növényi sejtek genetikai anyagát, amelyek nem következnek be természetes módon, a hagyományos növénynemesítés során. Ezekkel az új génmódosítási technikákkal ugyanazok a nem kívánt változások megjelenhetnek a sejtekben, mint jelenlegi génmódosítási módszereknél. Amikor ezen új technikákat környezeti és egészségügyi kockázatairól van szó, ugyanazok a kérdések merülnek fel mint régi GMO-k esetén. Jelenleg egyetlen olyan haszonnövény van köztermesztésben, amely ezeknek az új módszereknek az alkalmazásával jött létre, egy olajrepce vonal, amelyet az Egyesült Államokban termesztenek, ahol nem szabályozzák a génmódosított növények környezetbe kibocsátását. Ugyanakkor szója, kukorica és burgonya fajták is engedélyezésre várnak már.

Minként az eddig ismert génmódosított növényeknél, itt is ugyanazok az agrobiznisz körébe tartozó óriáscégek húznak hasznot. Míg ezeket a "2.0-ás GMO-kat" gyakran start-up cégek és egyetemek fejlesztették ki, a szabadalmak és licencek több mint 70%-a a hat legnagyobb biotechnológiai vállalat tulajdonában van.

És mi várható az Európai Bíróság döntése során?

Amennyiben az előzetes várakozásoknak megfelelő döntés születik, akkor valószínűleg az ezekkel az új génmódosítási technikák felhasználásával előállított élelmiszerek és haszonnövények génmódosított szervezetnek minősülnek majd.

Ugyanakkor ez nem jelenti automatikusan azt, hogy azokat a jelenlegi GMO-jogszabályok hatálya alá esnek majd. Az Európai Bíróság döntésének részleteitől, valamint a döntés utáni hetekben a politikusaink tetteitől függően, a 2.0-ás GMO-k akár köztermesztésbe kerülhetnek Európában bármiféle hatásvizsgálat és ellenőrzés nélkül.

A döntéstől függetlenül, a politikusaik feladata, hogy álljanak ki és követeljék meg ezeknek az új génmódosítási technológiákkal előállított szervezetek megfelelő szabályozását.

[A Föld Barátai Európa háttéranyaga alapján fordította a Közép-Magyarországi Zöld Kör]