Fővárosi természetvédelmi programok iskoláknak

Fővárosi természetvédelmi programok iskoláknak

A Magyar Természetvédők Szövetsége idén sikeresen pályázott a Fővárosi önkormányzat Környezetvédelmi Alapjára, melynek köszönhetően 3-féle érdekes programra várjuk iskolai csoportok ill. intézmények jelentkezését a fővárosban.


1. Szakvezetett, szemétszedéssel egybekötött túra védett fővárosi helyszíneken

Az idei évben 15 iskolai csoportnak tudunk ingyenes szakvezetett túrát biztosítani, a fővárosunk helyi védettséget élvező területek valamelyikén. Az iskolai csoportok az előzetes felkészüléshez háttéranyagot kapnak a területekről. A túrák során a diákok szakképzett túravezetőktől megismerik, hogyan segíthetik a fővárosi helyi védett területek megóvását. A kirándulások esetében elsősorban az alábbi területek közül választhatnak a jelentkező csoportok: X. kerületi Felsőrákosi-rétek; XXII. kerületi Tétényi-fennsík; XII. kerületi Ördög-orom; XVI. kerületi Naplás-tó; IV. kerületi Homoktövis.

Kirándulások hossza: kb. 2 óra, a csoport előzetes igényeihez alkalmazkodva

Kiknek ajánljuk: korosztálytól függetlenül várjuk iskolás csoportok jelentkezését

Jelentkezés az alábbi linken lehet: https://goo.gl/forms/sXPXC2DGazIeC1J33

Kérjük, amennyiben kérdésük merülne fel a programokkal kapcsolatban keressenek bennünket bizalommal a klara@mtvsz.hue-mail címen, vagy telefonon 061/2167297 számon.


 


2. Gyakorlati területkezelési akciók diákok bevonásával – Iskolai Közösségi Szolgálatban elszámolható!

Projektünk keretében lehetőségünk nyílik arra, hogy csoportokat bevonjunk gyakorlati területkezelési akciókba, mely tevékenység az Iskolai Közösségi Szolgálatban elszámolható.

Területkezelési akciót tervezünk iskolás csoportoknak, alkalmanként 15 fő bevonásával. A gyakorlati területkezelési akciók kapcsán a diákok megismerik a fővárosi védettségű területeket, az azokat veszélyeztető tényezőket és aktívan bekapcsolódnak azok védelmébe.

Védett gyepterületeink és erdőterületeink fenntartása érdekében, az alábbi tevékenységekre várjuk csoportok jelentkezését: Fővárosunk értékes gyepterületein a Rupp-hegyen és az Ördög-ormon, valamint a Kis Sváb-hegyen, a Kissvábhegyi úti parkoló feletti domboldalon cserje visszaszorítást tervezünk, védett lágyszárú növényfajok állományainak védelme érdekében. Budapest védett erdőterületein szintén cserjeirtást tervezünk a Merzse-mocsár mentén, ahol a tájidegen kései meggy sarjak okoznak problémát és veszélyeztetik az értékes aljnövényzet fennmaradását. A kb. 3 órás programot képzett szakemberek vezetik, az eszközöket és minden fontos tudnivalót biztosítunk.

Kiknek ajánljuk: korosztálytól függetlenül várjuk iskolás csoportok jelentkezését, a középiskolai csoportok az Iskolai Közösségi Szolgálatban elszámolhatják az eseményt. A program ingyenes.

A programra az alábbi linken lehetjelentkezni folyamatosan: https://goo.gl/forms/VojjahaoJ4SsbVlf1

Kérjük, amennyiben kérdésük merülne fel a programokkal kapcsolatban keressenek bennünket bizalommal a klara@mtvsz.hue-mail címen, vagy telefonon 061/2167297 számon.

 
 


3. Képzés szakvezetett kirándulás vezetésről, fővárosi védett területekről

Projektünk keretében lehetőségünk nyílik arra, hogy egy három alkalomból álló (egy elméleti és két gyakorlati képzés) képzés-sorozatot indítsunk, e-learning képzésanyaggal kiegészítve fővárosi pedagógusok és közösségszervezők számára - térítésmentesen.

A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a szakvezetett kirándulásvezetés alapjait, megismerkedjenek fővárosunk helyi védett természeti értékeivel, ezáltal alkalmassá válva saját iskolájukban, művelődési intézményükben természetismereti kirándulások vezetésére.

A képzés részletes bemutatása

Az elméleti képzés során 15 fő résztvevőnek fővárosunk természeti értékeiről, valamint azok bejárásáról (csoportok vezetése) tartunk előadást. Az elméleti képzés során négy fővárosi védett terület kerül részletes ismertetésre (Gellért-hegy, Kis-Sváb-hegy, Merzse-mocsár, Naplás-tó).

Időpont: 2018. február 9., péntek
Időtartam: 14h-18h
Helyszín: Budapest, 1091 Üllői út 91/b (Magyar Természetvédők Szövetsége iroda)

Meghívott előadók:

Telek György (Budapesti Természetbarát Sportszövetség - BTSSZ)

Bajor Zoltán (Főkert Nonprofit Zrt, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület - MME)

K. Szabó Attila (Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat)

 

Az elméleti képzés tervezett programja:

14.00h-14.15h: A projekt bemutatása (Kis Klára, MTVSZ)
14.15h-14.50h: A túravezetés technikai tudnivalói (Telek György, BTSSZ)
14.50h-15.30h: Védett természeti értékek és elérhetőségeik Budapesten (Bajor Zoltán, FKF, MME)
15.30h-15.45h: Kávészünet büfével
15.45h-16.45h: Négy védett természeti terület részletes bemutatása (Bajor Zoltán, Főkert, MME)
16.45h-17.45h: Kirándulás vezetés védett természetvédelmi területeken (K. Szabó Attila, Budapesti Természetvédelmi Őrszolgálat)

17.45h-18.00h: A találkozó lezárása

Az elméleti képzést követően, gyakorlati alkalmak során két védett helyszínt bejárva ismerik meg a résztvevők a természetismereti túravezetés gyakorlati alapjait.

Időpontok:

2018. február 10. szombat - Gellért-hegy

2018. március 9. péntek - Merzse-mocsár

A program a tervek szerint mindkét alkalommal 10-től - 14 óráig tart.
Túravezető: Telek György (BTSSZ)

Az ismeretek mélyebb átadásához e-learning háttéranyagot biztosítunk, melyet minden résztvevő számára eljuttatunk, valamint honlapunkra is feltöltünk.

Jelentkezés feltételei:

A képzés-sorozatra olyan pedagógusok, közösségszervezők jelentkezését várjuk, akik érdeklődnek a szakvezetett kirándulás vezetés és fővárosunk védett természeti értékei iránt és a jövőben a képzés hatására saját iskolájukban, intézményükben kirándulásokat terveznek.

A képzés-sorozaton való részvétel, valamint az e-learning háttéranyag térítésmentes, ennek feltétele az elméleti képzésen, valamint legalább egy gyakorlati képzésen való részvétel (útiköltség-térítést nem áll módunkban fizetni). A képzés nem akkreditált.

Egy iskolából, intézményből több jelentkezést is elfogadunk, azonban jelentős túljelentkezés esetén fenntartjuk az esetleges visszautasítás jogát.

Kérjük, amennyiben részt venne a fenti képzésen, a https://goo.gl/forms/0JfbhQjLNoRYinQ23 linken jelentkezzen legkésőbb 20l8. február 7-e délig!


A projektet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja.