A céloknak megfelelnek a Természetvédelmi Direktívák- már az Európai Bizottság szerint is!

A céloknak megfelelnek a Természetvédelmi Direktívák- már az Európai Bizottság szerint is!
Az Európai Bizottság ma kiadta tanulmányát, mely szerint a Természetvédelmi Direktívák „megfelelnek a céloknak”.
Egy éve, 2015 tavaszán az Európai Bizottság tervbe vette, hogy felülvizsgálja a legfontosabb európai természetvédelmi jogszabályokat. Tudtuk, hogy nem egyszerű vizsgálatról van szó: a Bizottság a jogszabályok gyengítésére törekszik, azaz feláldozná természetet a rövid távú gazdasági haszonszerzés érdekében- a Natura 2000 hálózat alappilléreit jelentő irányelvek felülvizsgálata miatt, az eddig jól működő rendszer került veszélybe!

Ekkor, több mint félmillió európai állampolgár és köztük számos szakértő és civil szervezet emelte fel szavát az európai természet védelméért, és hazánkban is sokezren csatlakoztak az MTVSZ, az MME és a WWF Magyarország on-line akciójához – ezúton is köszönjük mindenkinek!
Fő mondanivalónk az volt, hogy az EU természetvédelmi jogszabályainál nem módosításra van szükség, hiszen azok sikeresnek bizonyultak, hanem a hatékonyság növelése érdekében szigorúbb végrehajtásra, érvényesítésre és alkalmazásra.

Ezért is kiemelkedő jelentőségű a Bizottság ma kiadott tanulmánya, mely így fogalmaz: „ Összességében elmondható, hogy bár a direktívák megvalósítása során merültek fel problémák, azok megfelelnek a céloknak” "Az eddigi tapasztalatok világosan megmutatják a direktívák hozadékát mind a természetvédelemre mind pedig a fenntartható fejlődésre nézve, ahogyan az a tanulmányban részletesen olvasható.”

Ezek után immár jogosan bizakodhatunk benne, hogy a Bizottság nem gyengíti a természetvédelmi jogszabályokat!

A tanulmány angol nyelven itt található:http://awsassets.panda.org/downloads/study_evaluation_to_support_fitness_check_of_nature_directives__final.pdf

Háttér


Mi is az a Natura 2000 hálózat?
A Natura 2000 hálózat azért jött létre, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló területeket (hazánkban a nemzeti parkok, a tájvédelmi körzetek és természetvédelmi területek) összekapcsolja úgy, hogy az élővilág számára folyosóként funkcionáljanak.
Az Európai Unió szárazföldi területének csaknem egyötödét kitevő Natura 2000 hálózatba olyan területek kerültek be, melyek az egész kontinens számára fontos vagy ritka fajok otthonát jelentik.
A Natura 2000 hálózatnak köszönhetően sikerült természetvédelmi szempontból kedvezőbb irányba terelni, illetve megakadályozni indokolatlan és átgondolatlan ipari jellegű beruházásokat (bányanyitások, reptér- és szórakoztatóközpont építések), ugyanakkor megnyílt a lehetőség egy sor faj- és élőhelyvédelmi beruházás előtt. Számos faj (kerecsensólyom, rákosi vipera, parlagi sas, túzok) és számos, az intenzív mezőgazdaság miatt eltűnő félben lévő élőhely (gyepek, vizes élőhelyek) került kedvezőbb helyzetbe.