A magyar természetvédők többpárti egyezséget sürgetnek a transzatlanti kereskedelmi ügyben

A magyar természetvédők többpárti egyezséget sürgetnek a transzatlanti kereskedelmi ügyben

A transzatlanti szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) szóló csütörtöki parlamenti vitanap kapcsán a Magyar Természetvédők Szövetsége levélben kereste meg a parlamenti pártok frakcióvezetőit, hogy szorgalmazzák a környezetvédelem és élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét aláásó javaslatok megakadályozását.


A február 26-i TTIP parlamenti vitanap kapcsán a Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatcsomagot [1,2] küldött a parlamenti pártok frakcióvezetőinek.

A levélben a természetvédők szorgalmazták, hogy az Országgyűlés – hasonlóképpen, mint amikor évekkel ezelőtt az Európai Bizottság rá akarta kényszeríteni hazánkra a génmódosított kukorica termesztési tilalmának feloldását – többpárti konszenzussal elfogadott határozatban kötelezze a kormányt a transzatlanti egyezmények káros hatásainak kivédésére.

A természetvédők szerint szükséges, hogy a kormány határozottan álljon ki azért, hogy a környezetvédelem és élelmiszerbiztonság jelenlegi szintjét közvetlenül vagy közvetetten aláásó javaslatok, illetve a környezetvédelmi szabályozást fejlesztését megakadályozó javaslatok, valamint a befektető-állam vitarendezési mechanizmus ne kerülhessenek bele az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi egyezménybe.

A Magyar Természetvédők Szövetsége azt kéri, hogy a génmódosított szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok lépjenek fel közösen a transzatlanti szabadkereskedelmi egyezmények által a génmódosítás-mentes Európát fenyegető veszélyek ellen.

Mivel a TTIP-nek mintaként szolgáló Kanada és az EU közötti, már aláírt egyezmény (CETA) hasonló pontokat tartalmaz, továbbá szerves része a befektető-állam vitarendezési mechanizmus, ezért azt kérjük, hogy Magyarország ne ratifikálja ezt az egyezményt és a kormány ugyanezt szorgalmazza a génmódosított szervezetek mezőgazdasági alkalmazását elutasító uniós tagországok között is!

[1] A Magyar Természetvédők Szövetsége javaslatai TTIP parlamenti vitanaphoz kapcsolódóan:

https://mtvsz.hu/dynamic/ttip_ceta_javaslatok_a_parlamenti_vitanap_ele_mtvsz.pdf

[2] A Föld Barátai Európa és Magyar Természetvédők Szövetsége által készített „A CETA, a TTIP, a génmódosított szervezetek és Magyarország” c. háttéranyag:

https://mtvsz.hu/dynamic/ceta_gmo_foee_mtvsz_hatteranyag.pdf