Pinokkió-díj 2014: szavazz a legkártékonyabb projektre

Pinokkió-díj 2014: szavazz a legkártékonyabb projektre
Palagáz, éghajlatváltozás, hegytető eltávolítása, óriásgátak, hatalmas infrastruktúra beruházások, munkavállalói jogok megsértése - és még rengeteg más problémára hívja fel a figyelmet a Föld Barátai Franciaország idei Pinokkió Díja. A Te szavazatod is számít a legkártékonyabb projekt megítélésében! November 16-ig szavazhatsz, az oldal alján levő linken! Díjátadó: november 19.

A Föld Barátai Franciaország, a francia CRID (a Fejlesztési Kutató és Információs Központ) és a Peuples Solidaires – ActionAid Franciaország évente megrendezett közönségszavazása felhívja a figyelmet konkrét társadalmi és környezetvédelmi jogokat sértő nagyvállalatok tevékenységére, rávilágít egyes vállalatok nyilvánosság előtt tett kijelentései és a valós gyakorlata között tátongó különbségre.



Az idei jelöltekre 3 kategóriában lehet szavazni, november 16-ig:

"Egy mindenkiért, mindent nekem!" kategóriában három vállalat versenyez: azok, amelyek a legagresszívabb politikát folytatták a természeti kincsek eltulajdonításában, kihasználásában és pusztításában. Az idei jelöltek:
  • SHELL - az egész világon - az USA-ban, Argentinában, Ukrajnában, Kínában, Tunéziában, Dél Afrikában és Törökországban - folytatott agresszív terjeszkedéséért a palagáziparban, amivel öt kontinensen károsítják a környezetet és a lakosság életkörülményeit.
  • A TOTAL szervezett taktikája a társadalmi szakadék mélyítésére Nigériában annak elérésére, hogy gyengítsék olaj- és gázprojekteiket gátló társadalmi ellenállást.
  • A CRÉDIT AGRICOLA az Appalache-hegység robbantásos "hegytető eltávolítási"' projektjének kitartó pénzügyi támogatása miatt került a listára.

Azok a vállalatok, melyek különösen félrevezető kommunikációs kampányokat folytatnak valós üzleti tevékenységük elfedésére, a "Zöldnél zöldebb" kategóriába kerülnek. Az idei versenyzők:
  • Az EDF szerbiai lignit-bánya tervével
  • A GDF Suez egyértelműen nem-zöld "zöld kötvény" rendszere
  • A PUR PROJECT, amely szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozása (carbon offsetting) címén földzsákmányolást folytat Peruban.

Végül, három vállalat verseng a "Piszkos kezek, teli pénztárca" díjért, melyek a környezeti, társadalmi szempontok ill.  az adókötelezettség elé helyezik a profitot.
  • A Kínában működő SAMSUNG gyár felháborító munkakörülményei - többek között gyermekmunkások alkalmazása - a dél-koreai érdekeltségű vállalatot az erős esélyesek közé helyezi.
  • A PERENCO továbbra is hatalmas olaj-profitot von el a Kongói Demokratikus Köztársaságból, mialatt a helyi közösségek nyomasztó szegénységben élnek.
  • A LYON-TURINI VASÚTI ALAGÚT kormányzati támogatású terve katasztrofális környezeti pusztítást jelent a francia Alpokra.

A Föld Barátai Franciaország azért küzd, hogy a multinacionális vállalatok tevékenységét kötelező törvényi keret szabályozza, és ennek részeként tájékoztatja a közvéleményt az emberi közösségeket és a környezetet érő visszaélésekről.

Juliette Renaud
, a Föld Barátai Franciaország Vállalati elszámoltathatósági kampányának felelőse hozzátette: "Egyre több önkéntes vállalás és etikai kódex létezik, de a problémakörben sem Franciaországban, sem Európában, se nemzetközi szinten nincs semmiféle kötelező érvényű szakpolitika. A multinacionális vállalatok továbbra is büntetlenül folytatják káros tevékenységeiket, ahogyan a Pinokkió-díj is jelzi. A kormányainknak fel kell lépniük a vállalati lobbicsoportokkal szemben, és megfelelően szabályozniuk kell azok ipari tevékenységeit, hogy megelőzzék az emberi jogokat és a környezetet érő támadásokat."

2014 júniusában az ENSZ Emberi Jogi tanácsa elfogadott egy határozatot, kötelező érvényű egyezményre, a vállalatok és az emberi jogok kapcsolatát illetően. Franciaország, valamint az Egyesült Királyság, Németország, az USA és mások ellene szavaztak. A francia parlament előtt van egy javaslat az "anyavállalatok és leányvállalataik kellő gondosságáról", amelyet négy politikai csoport nyújtott be, és amely továbbra is a parlamenti vitára vár.

SZAVAZÁS ITT (angol nyelven; francia vagy spanyol nyelvre is lehet váltani a jobb felső sarokban)