Nincs nemzeti szuverenitás energiabiztonság nélkül: Magyarországnak szüksége van a kötelező uniós energia célokra

Nincs nemzeti szuverenitás energiabiztonság nélkül: Magyarországnak szüksége van a kötelező uniós energia célokra

Magyarországon nőne leginkább az energiabiztonság, ha az Unió jogilag garantált energiahatékonysági és megújuló energia célokat fogad el. Ezért Magyarországnak támogatnia kell e két célszám uniós elfogadását – hívta fel a figyelmet a Magyar Természetvédők Szövetsége a tegnapi milánói informális miniszteri találkozó és a múlt heti pozsonyi V4 találkozó (1) apropóján.


„Közös érdekünk, hogy minél több magyar háztartás tudja energiatakarékos beruházással tartósan csökkenteni a rezsiszámláját. Ideje megvalósítani azt a köztársasági elnöki beszédben (2) felvázolt elgondolást is, hogy a magyar háztartások legalább negyedét lássák el energiával a hazai napelem-beruházások. Az ilyen átfogó programok sikerességéhez viszont szükséges, hogy hosszútávon megbízható, kiszámítható jogi-pénzügyi környezet legyen mind a háztartások, mind a vállalkozók számára.”– mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.
A jogi garanciát adó kötelező energiás célszámok és rendelkezéseik alkalmasak arra, hogy megfelelő és kedvező jogi-pénzügyi környezetet teremtsenek. A programokhoz szükséges kezdőtőkét, megtérülő forrásokat az Unió biztosíthatná Magyarországnak. Mindehhez viszont októberben az EU tanácsüléseken megegyezésre kell jutni az energetikai célok ügyében.

Magyarországon elméletben, - például a Nemzeti Energia Stratégiában - megjelenik az energetikai szerkezetváltás, mint cél, eszközeként pedig az energiahatékonyság és a megújuló energiák használatának növelése.

A jogi garancia nélküli, önkéntes célszám bukásra van ítélve, amelyet mi sem bizonyít jobban, minthogy a korábbi önkéntes energiahatékonysági célszámot eddig jelentősen alulteljesítették a tagállamok. Szakértői becslések szerint 30%-40%-os kötelező energiahatékonysági cél esetén Magyarországon 1,5%-4,5%-kal nőne a gazdaság teljesítménye, és munkahelyek százezrei jönnének létre az építőiparban (3). Európai szinten pedig 40%-kal lehetne az orosz gázimporttól való függőséget csökkenteni.

„Magyarország híján van a fosszilis/nukleáris energia erőforrásoknak. Ezért nemzetpolitikai feladatunk energiatermelésünket elsősorban az itthon rendelkezésre álló megújuló energiákra alapozni. Emellett kulcskérdés az energiafelhasználásunk csökkentése is. Ha nem lépünk ebben az irányban, nem lesz szabad és szuverén Magyarország a XXI. században” – tette hozzá Farkas István Tamás, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.

A természetvédők levelet (4) írtak az energetikával foglalkozó kormányzati szerveknek, amiben kérték a jogilag garantált energiahatékonysági és megújuló energiás uniós célok támogatását.

 

Jegyzetek

(1) Szeptember 30-án hat kelet-közép európai ország, köztük Magyarország Pozsonyban arról nyilatkozott, hogy „nem tartana kívánatosnak” egy kötelező érvényű energiahatékonysági vagy megújuló energiás célszámot akár uniós, akár hazai szinten. http://www.mos.gov.pl/g2/big/2014_09/d6cdc9370500325c6f02a77f46f9d1c5.pdf

Október 5-6-án Milánóban az EU energiaügyi és klímavédelmi miniszterek informális találkozóján az államtitkár kiemelte, hogy a nemzeti energiapolitikai tervezésnek tagállami hatáskörben kell maradnia. http://www.kormany.hu/hu/nemzeti-fejlesztesi-miniszterium/energiaugyert-felelos-allamtitkarsag/hirek/az-energiabiztonsag-megteremtese-a-legsurgetobb-unios-feladat

(2) http://www.keh.hu/beszedek/1917-Ader_Janos_koztarsasagi_elnok_beszede_New_Yorkban_az_ENSZ_szekhazaban_rendezett_nemzetkozi_klimacsucson

(3) http://ec.europa.eu/energy/efficiency/events/doc/2014_eec_ia_adopted_part1.pdf kalkuláció felhasználásával

(4) https://mtvsz.hu/dynamic/mtvsz_2030klima_szabo_zsolt_allamtitkar.pdf