Újságíró műhely: energia és palagáz

Újságíró műhely: energia és palagáz

A Magyar Természetvédők Szövetsége 2013. november 8-án újságírói ismeretterjesztő háttérbeszélgetést tartott az európai közpénzekből finanszírozott „előremutató” illetve „problémás” energiaprojektekről és az utóbbi években felkapott, egyre nagyobb vitát kavaró nem-hagyományos fosszilis energiaforrás, a palagáz témakörében.

 

Idén nagy fordulat állt be a bankvilágban: az USA Export-Import Bank, majd a Világbank, nyáron pedig az uniós országok által összeadott közpénzekből működő Európai Beruházási Bank (EIB) kötelezte el magát amellett, hogy nem támogat többé súlyosan szennyező szenes erőműveket. Ez azt jelenti, hogy a magát az „EU bankjának” hirdető 55 éves EIB végre közelebb került küldetéséhez, hogy elősegíti az anyag- és energiatakarékos, megújuló energiaforrásokon alapuló gazdaság felé való átmenetet, azaz több ilyen előremutató projektet támogathat, az EU-ban (Magyarországon) és azon kívül. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), a másik fő fejlesztési bank viszont még nem hajlandó erre, ráadásul idén elnyerte a „legkevésbé átlátható multilaterális bank” címet is.

 

Alábbi műhely-anyagainkban bemutatjuk, milyen jellemző előremutató ill. problémás projekteket támogatott eddig az EIB Európában, mi a helyzet az EBRD-vel, és milyen lehetőségek, kihívások rejlenek támogatáspolitikájukban. A Magyar Természetvédők Szövetsége, mint a Bankfigyelő Hálózat hazai szervezete továbbra is azon dolgozik, hogy Magyarország (amely mint EIB részvényes 1,679 Mrd eur közpénzzel járul hozzá a bank működéséhez) éljen beleszólási jogával az EIB és az EBRD ügyeit illetően, és a bankok tovább „zöldüljenek”, amely a magyar lakosság érdeke is.

Hasonlóan, a műhelyünk másik témája, a palagáz idén ősszel különösen aktuális: az EU most dolgozza ki a tavaszi konzultáció alapján a palagáz-tevékenységeket szabályozó irányelvét, most dől el, Európa milyen fejlesztést enged meg és mit nem. Az alábbiakban szabadon felhasználható anyagokat találnak erről az uniós folyamatról, arról, hogy miért zsákutca a palagáz a hatékony, megújulóenergia-alapú gazdaság felé való átmenetben, milyen gazdasági-társadalmi-környezeti kockázatai vannak, mi a helyzet Magyarországon és hogyan reagál az európai lakosság.

A háttérbeszélgetésen elhangzott előadások innen letölthetők:

EIB-EBRD-közpénzek előadás

Palagáz előadás


Az újságíró műhelyre 4 háttéranyaggal is készültünk:


Milyen káros ill. előnyös energia-projekteket támogat az EIB - háttéranyag

Hasznos energia háttéranyagok linkje - háttéranyag

A varsói klímacsúcs tétje - háttéranyag

Palagáz - háttéranyag