Közép-Magyarország fenntartható fogyasztási kampányait nem támogatná a Közép-Magyarországi Operatív Program

A Zöld Régiók Hálózata a fenntartható fogyasztási kampányok pályázati rendszerének újraindítását javasolja
Budapest, 2010. november 25: A közel 150 civil szervezettel működő Zöld Régiók Hálózata javasolja, hogy a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) továbbra is támogassa a közép-magyarországi régió fenntartható fogyasztási kampányait. Az ország lakosságának csaknem harmada a térségben él, ráadásul az életmódot itt jellemzi legkevésbé a fenntarthatóság.
A közelmúltban környezetvédelmi konferencia keretében tárgyaltak a Zöld Régiók Hálózatában tevékenykedő civil szervezetek az Új Széchenyi Tervről és az Európai Duna Régió Stratégiáról. A Magyar Természetvédők Szövetsége által indított, Európai Unió támogatásával megvalósuló Hálózat tagjai a szakmai találkozón állásfoglalást fogalmaztak meg az elkövetkezendő évek fejlesztéseivel kapcsolatban.

A konferencián résztvevők javasolják, hogy a Közép-Magyarországi Operatív Programban maradjon meg a civil szervezetek számára kiírt, fenntartható fogyasztásra irányuló pályázati lehetőség. „A kormány eddigi tervei szerint 2011 és 2013 között az ország másik hat régiójában 10 milliárd forintot fognak fordítani ilyen típusú pályázatokra. Hazánk egyharmada - különösen az a réteg, akiknek igazán szükségük lenne arra, hogy hozzájuk is eljussanak a fenntartható életmód elvei – a közép-magyarországi régióban élnek. Mégis ez az a térség, ami a jelenlegi tervek szerint nem fog forrást kapni, csupán a megújuló energiás beruházásokra lesz keret biztosítva”- mondta Dönsz-Kovács Teodóra, a Magyar Természetvédők Szövetsége programvezetője.

Az állampolgári részvétel, a helyi közösségek és a civil szektor fejlesztése nélkül nem alapozható meg Magyarország tartós fejlődése. A foglalkoztatás erősítésére végrehajtott fejlesztések nem hozhatnak hosszú távú eredményeket, ha nem alapozza meg őket az öntevékenység, a társadalmi tőke és a közbizalom párhuzamos fejlesztése.

„Érthetetlen számunkra, hogy a KMOP-ban nem tervez a kormány fenntarthatóságot népszerűsítő pályázati kiírást a 2011 és 2013-as időszakra, ezért javasoljuk a KMOP fenntartható fogyasztási kampányok pályázati rendszerének az újraindítását, tekintve arra, hogy ebben a régióban a legnagyobb az életmód eltérése a fenntarthatóságtól, itt él Magyarország lakosságának közel harmada és eddig is jelentős igény volt a hasonló típusú pályázatokra”- tette hozzá Dönsz-Kovács Teodóra.