Nyíregyháza

Oláh rét
Igrice mocsár
Sóstói erdő
Oláh rét, Nyíregyháza
Színpompás rétek, mocsarak, hagyásfás legelők: a Császárszállási tótól délre elhelyezkedő Oláh-rét Természetvédelmi Területen ízelítőt kaphatunk abból, milyen volt egykor a Nyírség vízjárta laposainak hangulata. A sok évszázados hagyományos tájhasználat (legeltetés és kaszálás) révén itt nem csak egy gyönyörű tájat találunk, hanem olyan élőhelyeket, amelyek védett növények, madarak, kétéltűek, hüllők sokasága számára nyújtanak otthont.

Mit tehetünk az Oláh-rét Természetvédelmi Terület fennmaradásért?
 • Tegyünk egy kirándulást családunkkal, barátainkkal! Kérjük ehhez a helyi természetvédelmi kezelő, az E-misszió Egyesület (www.e-misszio.hu) segítségét!
 • Az Oláh-rét megközelítéséhez használjunk kerékpárt, így egyúttal barangolhatunk a közelben található bokortanyák és tavak környékén is! A védett területen inkább gyalog közlekedjünk, ez a természetjárás legtartalmasabb módja!
 • A madarak és egyéb félénk élőlények viselkedését távcsővel figyelhetjük meg legjobban. Így nem zavarjuk őket a táplálkozásban és utódaik felnevelésében sem.
 • Az Oláh-rét gyepjein gazdálkodás folyik, taposásunkkal tönkretehetjük a szénatermést. Közlekedjünk a meglévő földutakon, csatornatöltéseken, ösvényeken!
 • A vadvirágokban gazdag rétek fennmaradását a kaszálás vagy legeltetés biztosítja. Vásároljunk helyi állattartóktól (pl. piacon) tejterméket, húst, gyapjú- és bőrtermékeket, mellyel a természeti értékek megőrzéséhez is hozzájárulunk!
 • A természeti területek fennmaradását segítsük azzal is, hogy helyből származó természetes anyagokat használunk (pl. építkezés, eszközök, öltözködés)!
Töltse le az Oláh-rétről készült tablót vagy szórólapot! (tabló/szórólap)

Igrice mocsár
Mocsaras rétek, vizes élőhelyek, égeresek egy ősfolyó medrében: a Nyíregyházától északkeletre található védett természeti területen bepillanthatunk a mára javarészt eltűnt vízi világ, a nyírvíz laposok életébe. Az ősi táj látványa magával ragad, igazi időutazáson vesz részt a látogató. A 70 hektáros ősvilág fontos élőhelye számos védett növénynek és állatnak: pompás kosbornak, bakcsónak, nagykócsagnak, bölömbikának, vidrának, békák és rovarok sokaságának.

Mit tehetünk az Igrice Mocsár Természetvédelmi Terület fennmaradásáért?
 • Keresse fel a védett területet családjával, barátaival! A mocsár egész évben látogatható, szakvezetéshez kérje a helyi természetvédelmi kezelő (Felső-Tisza Alapítvány, www.felsotisza.hu) segítségét!
 • Az Igrice megközelíthető kerékpárral és helyi járatú autóbusszal is, használatukkal teszünk környezetünk megóvásáért is. A védett területen csak gyalog lehet közlekedni, ez a természetjárás legalkalmasabb módja.
 • Csak a kijelölt útvonalon tartózkodjunk, a madarak viselkedését távcsővel figyeljük meg, így zavarjuk őket legkevésbé!
 • Taposással tönkretehetjük a növényzetet, ezért csak a bemutató ösvényeken, csatorna parton közlekedjünk!
 • A vadvirágok, gyógynövények, termések, élőlények gyűjtése és befogása a területen nem megengedett. A védett terület értékeinek megóvását szolgálja, ha ezeket nem a természetben, hanem a helyi kereskedelemben (pl. piacon) vásároljuk meg.
 • Valamennyi természeti terület fennmaradását segítheti azzal is, ha helyből származó természetes anyagokat használ, helyi terméket és szolgáltatást vásárol.
Töltse le az Igrice Mocsárról készült tablót vagy szórólapot! (tabló/szórólap)

Sóstói erdő, Nyíregyháza
A Sóstói-erdő Nyíregyháza legjelentősebb természeti értéke, ahol évszázados tölgyfák és több száz (köztük számtalan védett) növény- és állatfaj él együtt a kirándulni, sportolni, kikapcsolódni vágyó lakosokkal. Az erdő ősi örökség, azoknak a homoki tölgyes rengetegeknek egyik utolsó maradványa, melyek hajdan az egész Nyírséget borították. Mint nemzetközi szinten kiemelkedő érték, része az Európai Unió Natura 2000 természetvédelmi hálózatának.

Mit tehetünk az erdőért?
 • Hívjuk ismerőseinket az erdőbe: sétára, kirándulásra, biciklizésre, sportolásra, családi programokra.
 • Használjuk és becsüljük a kiépített tanösvényeket, a kerékpárutakat, a nemrég felújított Erdei Tornapályát (szalonnasütők, játszótér, kondikert, fedett padok , körszínpad)!
 • Közelítsük meg gyalog, kerékpárral vagy busszal az erdőt, ezzel is kímélve a környezetet!
 • Csendben közlekedjünk az erdőben, maradjunk a kijelölt ösvényeken, tartsuk be a tűzgyújtással kapcsolatos szabályokat, hulladékunkat vigyük el a hulladékgyűjtőkig!
 • Támogassuk a jó kezdeményezéseket, tegyünk a káros tevékenységek ellen!
 • Keressünk kapcsolatot a helyi civil szervezetekkel, csatlakozzunk az erdőt szolgáló önkéntes akciókhoz (www.sostoierdo.hu)!
 • Lakóhelyünkön ültessünk őshonos fákat és fasorokat, támogassuk az erdőtelepítéseket!
 • A helyi erdészettől származó faanyagot és termékeket vásároljunk (fűtés, építkezés, lakberendezés, dísztárgyak céljából)! Segítsük ezzel is egy zöldebb vidék kialakulását, a helyben élő emberek megélhetését, a kisebb környezeti terhelést!


Töltse le a Sóstói-erdőről készült tablót vagy szórólapot! (tabló/szórólap)