A földgáz egyik piszkos titka: metánszivárgások nehezítik az energiabiztonság növelését

A földgáz egyik piszkos titka: metánszivárgások nehezítik az energiabiztonság növelését

A Magyar Természetvédők Szövetsége tényfeltáró videókat tett ma közzé, amelyek felhívják a hazai döntéshozók figyelmét, hogy le kell számolni a földgázt érintő tévhitekkel a földgáz-függőségünk csökkentéséhez. A kitermelés, szállítás és felhasználás közbeni metánszivárgás hazánkban is jelentősebb lehet, mint az eddigi becslések. A természetvédők azt sürgetik, hogy legyen a valós metánszivárgás beleszámítva a földgáz kibocsátásai közé, továbbá Magyarország is csatlakozzon a Globális Metánvállalás-hoz. 

Mind az importált, mind az itthon kitermelt földgáz zöme (90-95%-a) metán, ami 15-20 év múlva kerül ki a légkörből, viszont 80-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid és a globális felmelegedés kb. 30%-áért felelős. A metánkibocsátás is csupán infravörös felvételek segítségével látható.  A Clean Air Task Force által készített és magyarul ma közzétett videókban 8 magyar helyszínen tapasztalható metánszivárgás látható.  

Magyarországon 2020-ban a metán az üvegházhatású gázok kibocsátásának 13%-át tette ki. Elsősorban a hulladéklerakókban és az állattartó telepeken keletkezik, de a földgáz-infrastruktúráink (azaz a kitermelés vagy import, szállítás, tárolás és elosztás) ún. diffúz metánkibocsátása is jelentős. Az ilyen szivárgó (főként metán-)kibocsátás az összes hazai kibocsátás 3%-át adta a hazai jelentett adatok szerint. 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) elemzése szerint globálisan az energiaipar valós metánkibocsátása kb. 70%-kal magasabb, mint a kormányok által hivatalosan jelentett adatok. Továbbá, ha 2021-ben globálisan a fosszilis tüzelőanyag műveletekkel kapcsolatos összes metánszivárgást felfogták és hasznosították volna, akkor a földgázpiacok további 180 milliárd köbméter földgázhoz jutottak volna. Ez megfelel az európai villamosenergia-ágazatban felhasznált összes éves gázmennyiségnek. 

“A videók bemutatásával célunk, hogy felhívjuk mind a hazai döntéshozók és lakosság figyelmét a metánszivárgások valós mértékére és azok mielőbbi megszüntetésének szükségességére. Magyarország csatlakozzon a Globális Metánvállalás (Global Methane Pledge) kezdeményezéshez! Ha a metánszivárgásokat és a földgáz teljes életciklusát tekintjük, és többek között beleszámítjuk a metánszivárgásokat is a földgáz üvegházhatású-gáz kibocsátásaiba, kiderül, hogy a földgáz valójában nem tisztább, mint a szén." - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója. 

Az ún. Global Methane Pledge kezdeményezés azért jött létre, hogy az ehhez csatlakozók 2030-ra önként vállalják (emberi tevékenységből származó) metánkibocsátásuk 30%-kal való csökkentését a 2020-as szinthez képest. Az IEA szerint ez ugyanolyan mérséklő hatással lenne a globális felmelegedésre 2050-ig, mintha a teljes globális közlekedési-szállítási ágazatot átállítanánk a nettó nulla kibocsátásra. A Metánvállaláshoz eddig 119 ország kormánya csatlakozott, a magyar kormány viszont egyelőre még nem.  

A Clean Air Task Force metánkibocsátás felvezető videói és a 8 hazai helyszínről készített infravörös felvétele egy lejátszási listában itt: https://www.youtube.com/watch?v=LT2e8k0x9LM&list=PLxnNfmwwGudfPDJaA1dJQBr8wqX6NRX4l 

 

Az MTVSZ ezen felül a földgáz szerepével kapcsolatos tévhiteket cáfoló videót is készített, amiben valódi kiutakat mutat a hazai gázfüggőségből. 

“Az orosz gázimportunk negyede, a teljes gázfelhasználásunk ötöde megspórolható lenne, ha lakóépületeinket energetikailag felújítanánk, de ehhez uniós és állami támogatásokat kellene lehívni. Ez jelentené a magyar családoknak a valódi energiabiztonságot és tartós rezsicsökkentést.” - tette hozzá Botár Alexa.  

 

Az MTVSZ Gázkivezetés videója itt látható: https://www.youtube.com/watch?v=QmQ6bpx8Y4Y 

MTVSZ Gázkivezetés Programjáról bővebben itt olvashat: www.mtvsz.hu/gazkivezetes 

 

Hivatkozások: 

Globális Metánvállalás https://www.globalmethanepledge.org/ 

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) közleménye és jelentése: https://www.iea.org/news/methane-emissions-from-the-energy-sector-are-70-higher-than-official-figures 

 

A Clean Air Task Force #CutMethane kampánya: https://cutmethane.eu/