Fiatal magyar klímaaktivisták STOP MOL táblával tüntettek a glasgow-i klímacsúcson

Fiatal magyar klímaaktivisták STOP MOL táblával tüntettek a glasgow-i klímacsúcson

A Magyar Természetvédők Szövetsége Glasgowban lévő fiatal aktivistái csatlakoztak a Föld Barátai Skócia fosszilis energia bányászat elleni tüntetéshez.

 

A Föld Barátai skót szervezete (Friends of the Earth Scotland) azért szervezett tüntetést, hogy ráirányítsa a figyelmet a brit kormány hipokrita magatartására. Miközben a klímacsúcson jól hangzó ígéreteket hallunk a brit vezetőktől, a kormány egy a Cambo nevű új olajmezőn 800 millió hordó olaj kitermelését tervezi a Shetland szigeteknél.   

Fontosnak tartom, hogy a világ minden tájáról összegyűlve együtt gyakoroljunk nyomást a brit kormányra, mivel az ő környezetszennyező tevékenységük hatással van más országok éghajlatára is. A holland Föld Barátai már bebizonyította a Shell ellen nyert bírósági perrel [1], hogy igenis képesek vagyunk szankcionálni egy gigavállalat működését. Ez egy erős üzenet volt a döntéshozók számára - most rajtuk a sor, hogy egy zöldebb és igazságosabb jövő mellett kötelezzék el magukat! - mondta Vindics Lilla, az MTVSZ ifjúsági programjának aktivistája. 

 

 

A tüntetésen a STOP MOL táblával az ellen tiltakozunk, hogy a magyar olajvállalat új szénhidrogén kutat akar nyitni természetvédelmi területen az Őrségben. A nemzeti parkjainknak a természetvédelmet és a kikapcsolódást kell szolgálniuk, nem a földgázbányászatot - mondta Papp Endre, a Magyar Természetvédők Szövetsége munkatársa, a fiatal csapat tagja.

 

 

Idén januárban lett köztudott, hogy a MOL új szénhidrogén fúrást tervez az Őrségi Nemzeti Park területén. A széles körű tiltakozásnak köszönhetően az Őriszentpéter városhoz legközelebb eső kút eljárását a nyáron feladta a MOL, de azt nyilatkozták, hogy nem mondanak le a kitermelésről a későbbiekben. 

Az MTVSZ emlékeztetett arra, hogy az Őrségvédők Civil Társaság és a Greenpeace Magyarországgal közösen megfogalmazott tiltakozó levelükhöz [2] tavasszal 110 civil szervezet csatlakozott, egy olyan törvényt követelve, amely megtiltja nemzeti parki védett természeti területen a fosszilis tüzelőanyagokra vonatkozó új bányászati kutatás és kitermelés megkezdését Magyarországon.

 

[1] https://mtvsz.hu/hirek/2021/05/tortenelmi-gyozelem-a-birosag-kotelezi-a-shell-t-hogy-drasztikusan-csokkentse-szen-dioxid-kibocsatasat

[2] https://mtvsz.hu/hirek/2021/04/nemzeti-parkjainkban-nincs-helye-fosszilis-energiahordozok-kitermelesenek