Történelmi győzelem: a bíróság kötelezi a Shell-t, hogy drasztikusan csökkentse szén-dioxid-kibocsátását

Történelmi győzelem: a bíróság kötelezi a Shell-t, hogy drasztikusan csökkentse szén-dioxid-kibocsátását

Hága-Budapest, 2021. május 26.: Először a történelemben egy bíróság kimondta, hogy egy óriáscég felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért. A mai nap folyamán, a hágai bíróság úgy döntött, hogy a Shell köteles 45 százalékkal csökkenteni CO2-kibocsátását a következő tíz évben. A pert a Föld Barátai Hollandia (Milieudefensie) több mint 17 ezer felperessel és hat másik civil szervezettel közösen indította. E történelmi jelentőségű ítélet jelentős hatással lesz a Shell és más nagy szennyező tevékenységére globális szinten. 

Ez hatalmas győzelem bolygónk és gyermekeink számára, óriási előrelépés egy mindenki számára élhetőbb jövő irányába. A bíróság nem hagyott helyet a kétségeknek: a Shell felelős az egyre veszélyesebb mértéket öltő éghajlatváltozásért és azonnal be kell fejezni e pusztító tevékenységet – hangsúlyozta Donald Pols, a Föld Barátai Hollandia igazgatója.


A bíróság és a Föld Barátai hálózat üzenete világos: akik eddig a legtöbb hasznot húzták bolygónk erőforrásainak kihasználásából és tönkretételéből azoknak is felelősséget kell vállalniuk. Nem lehet ez alól látszatintézkedésekkel, pár fa elültetésével, zöldrefestéssel kibújni – összegezte Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Föld Barátai hálózat magyar tagjának ügyvezető elnöke. 


Történelmi fordulóponthoz érkeztünk a mai bírósági határozattal. Ez az eset egyedülálló, mivel első alkalommal kötelezett a bíróság egy szennyező óriáscéget, hogy tartsa be a Párizsi Éghajlatvédelmi Megállapodást. Ennek a döntésnek jelentős hatásai lehetnek a többi nagy szennyezőre is – tette hozzá Roger Cox, a Föld Barátai Hollandia ügyvéde. 


A hágai bíróság mai döntése nemzetközi szinten komoly változásokhoz vezethet. Ez egy földcsuszamlással felérő győzelem az éghajlati igazságosságért küzdő mozgalom számára. Úgy véljük, hogy ez a döntés a nagy szennyezők elleni perek hullámát fogja elindítani, hogy rákényszerítsük őket, hogy álljanak le a fosszilis energiaforrások kitermelésével és elégetésével. A mai ítélet győzelem a globális dél közösségei számára is, akik már most megszenvedik az éghajlatváltozás katasztrofális hatásait – tette hozzá Sara Shaw, a Föld Barátai nemzetközi hálózat munkatársa. 

 

A hágai bíróság döntésének főbb pontjai: 

1. A Shellnek 2030 végéig 45%-kal csökkentenie kell kibocsátásait.

2. A Shell felelős az ügyfelei és beszállítói kibocsátásaiért is. 

3. A Shell azonnal eleget kell, hogy tegyen a döntésnek, ugyanis a vállalat jelenlegi klímapolitikája nem megfelelő.

 
Jegyzetek: 

A perben felperesként részt vettek még az alábbi civil szervezetek: Action Aid Netherlands, Both ENDS, Fossil Free Netherlands, Greenpeace Netherlands, Young Friends of The Earth Netherlands and the Wadden Sea Association (Waddenvereniging) továbbá több mint 17 ezer holland állampolgár.