Napelemet mindenkinek? Célozzák a valóban rászorulók számára az új napelemes pályázatot!

Napelemet mindenkinek? Célozzák a valóban rászorulók számára az új napelemes pályázatot!

 

Az Energiaklub, a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége közös közleménye

Az Energiaklub, a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége szakértői véleménye alapján a „Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva” c. pályázat tervében leírtak megvalósítása a helyreállítási források eltékozlásához vezetne.

 

 

Bár még jóvá sem hagyta az Európai Bizottság, a Magyar Kormány megkezdi a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz forrásainak elosztását, a tervek szerint mintegy 35 ezer háztartás számára 100%-os támogatást nyújtva napelemek telepítésére vagy napelemmel kombinált fűtéskorszerűsítés céljára. 

Örvendetes, hogy a kormány segíteni szándékozik hazai háztartásokat az energetikai fejlesztésben.  Azonban a három szakmai civil szervezet szerint a pályázati terv nincs összhangban Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében (HET) rögzített célokkal és szempontokkal, valamint súlyos szakmai hiányosságokkal is terhelt, emiatt jelen formájában nem tanácsolják a megjelentetését. Jelentős átdolgozást javasolnak annak érdekében, hogy a pályázat valóban az energiaszegénységben élőket segíthesse az energiaszámláik tartós csökkentésével.

 

A legfontosabb kezelendő szakmai hiányosságok/problémák a következők:

1. Az HET szerint az intézkedés fő célja a lakóépületek fűtéséből származó környezetszennyezés, illetve az energiaszegénység csökkentése. A pályázati felhívás tervezete ugyanakkor nem tartalmaz területi szűkítést annak érdekében, hogy a támogatás valóban a cél szerinti területeken érjen el érzékelhető hatást, sem pedig energiaszegénységgel kapcsolatos szempontokat.

2. A támogatni tervezett fűtéskorszerűsítés az energiahatékonyság javítása nélkül energia- és pénzpazarló. A felhívás tervezete csak nyílászárócserét támogat, egyéb energiahatékonysági beruházást nem. A villanyfűtés (infrapanel, villanyradiátor) épületfűtésre való alkalmazhatósága erősen korlátozott, ezek telepítésének támogatása átlagos (vagy annál rosszabb) épületek esetében nem elfogadható. A villamos energiával történő fűtés  a villamosenergia-hálózat túlzott terhelését és indokolatlan károsanyag-kibocsátást is eredményezi. A lényegesen hatékonyabb hőszivattyús alkalmazások - különösen hőtárolással együtt - és ezekkel párhuzamosan napelemes rendszerek megvalósítása valóban támogatásra érdemes, de csak energiahatékonysági beruházásokat követően, a fűtési igények csökkentése mellett/után.

3. Hiányzik az energiaszegénységben élőkre fókuszálás és túl széles kör számára elérhető a 100%-os támogatás. Az épületek energiahatékonyságának nagymértékű és szakszerű fejlesztése nélkül a legkiszolgáltatottabb családokon egyáltalán nem segítene az elektromos fűtőtestek alkalmazása, mert irreálisan megnövelné a villamosenergia-felhasználást. A kiírásban szereplő jövedelmi korlátra vonatkozó feltételek túl kedvezőek, azok is pályázhatnak, akik önerőből (vagy pl. támogatott hitelből) is képesek lennének a beruházások megvalósítására. A szegényebb, több gyermeket nevelő vagy egyéb sérülékeny háztartások nem élveznek elsőbbséget vagy egyéb előnyt. A pályázatok várható dömpingje (lásd korábbi évek hasonló célú támogatásai esetében) sok felesleges kapacitást köt le és a célzott támogatás lehetőségét veszi el.

A három szakmai szervezet, az Energiaklub, a Habitat for Humanity Magyarország és a Magyar Természetvédők Szövetsége részletes, közös véleménye és a konkrét javaslatok ITT olvashatók, amit a szervezetek beküldenek a hivatalos csatornákon a pályázat kiírója számára.

További információ: Kovács Bence, kemcsop(kukac)mtvsz.hu