A rákkockázatú glifozát tilalmát követelik zöld szervezetek az agrárminisztertől

A rákkockázatú glifozát tilalmát követelik zöld szervezetek az agrárminisztertől

Hazai zöld szervezetek nyílt levélben fordultak Nagy István agrárminiszterhez, hogy ne támogassa a kockázatos glifozát növényvédőszer-hatóanyag újbóli uniós engedélyezését. A korábban már valószínűsíthetően rákkeltő kategóriába sorolt gyomirtót 2017-ben hazánk támogatásával korlátozott időre újra engedélyezték az EU-ban. A glifozát további sorsáról 2022-ben lesz uniós döntés. A közelmúltban Magyarország a témáért felelős három másik tagállammal közösen ismét engedélyezésre javasolta ezt az egészségünkre és környezetünkre egyaránt kockázatos vegyszert, pedig számos szakértői vélemény látott napvilágot a glifozát egészségügyi kockázatairól.

32 zöld szervezet csatlakozott a Greenpeace Magyarország, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország által kezdeményezett nyílt levélhez, melyben az aláírók a glifozát tilalmát követelik a kormánytól. A levélhez csatlakozó szervezetek arra kérik Nagy István agrárminisztert, hogy az Európai Unió biodiverzitási stratégiájával összhangban, és hazánk elkeserítő daganatos megbetegedési adataira is tekintettel ne támogassa a rákkeltő kockázatú glifozát uniós újraengedélyezését a mezőgazdaságban és további érzékeny felhasználások során.

 

Az aláíró szervezetek megdöbbenve olvasták a magyar, holland, francia, svéd illetékes hatóságok közreműködésével készült „Assessment Group on Glyphosate” jelentést, amely azt állítja, hogy a glifozát hatóanyag „kockázatmentes”. Az eredetileg a Monsanto által kifejlesztett vegyszert az ENSZ rákkutatási ügynöksége, az IARC ugyanis már évekkel ezelőtt „valószínűleg emberi rákkeltő anyagként” sorolta be. A szert kimutatták kismamák szervezetében is, továbbá a vizsgálatok alapján a vegyszer súlyosan károsíthatja a méhlepény- és embrionális sejteket, és ún. nem programozott és programozott sejthalált válthat ki. Az európai hatóságok ennek ellenére nem követték ezt a besorolást, és 2017-ben, hosszú viták után az EU egy korlátozott, 5 éves engedélyt adott ki a glifozát használatára. Mint később kiderült, az uniós engedélyező hatóság álláspontját megalapozó tanulmányok olyan cikkekre hivatkoztak, amelyeket a glifozátot gyártó és használó óriásvállalatok finanszíroztak, például a Monsanto. A zöld szervezetek ezért most azt várják az Agrárminisztériumtól, hogy hozza nyilvánosságra, hogy az „Assessment Group on Glyphosate” anyag milyen hazai kutatásokra támaszkodik.

 

A glifozát 2017-es újraengedélyezését a magyar kormány is támogatta: a glifozát tilalma ellen szavazott, és a kockázatos gyomirtó használatának meghosszabbítását támogatta. Az agrártárca későbbi nyilatkozataiban is a glifozát további megtartása mellett érvelt. Eközben több európai ország már döntött a glifozát teljes vagy részleges kivezetéséről, ilyen Németország, Ausztria és Franciaország is

 

A glifozát kivonása mind az emberi egészség, mind az élővilág védelme szempontjából elengedhetetlen, és a számítások szerint csak minimális kárt okozna a gazdálkodóknak. A kockázatos gyomirtó tilalmára az Európai Unió 2030-ig szóló biodiverzitási stratégiája miatt is szükség lenne, mely szerint legalább 50%-kal kell csökkenteni a növényvédő szerek használatát uniós szinten, hogy mérsékeljük a természet- és egészségkárosító vegyszerek okozta kockázatokat. 


A zöld szervezetek azt várják a magyar kormánytól, hogy ne a glifozát betiltása ellen tevékenykedjen, hanem segítse elő a gazdák átállását egy olyan fenntartható mezőgazdaságra, amely ahelyett, hogy az emberi egészséget és a környezetet károsítja, a természettel összhangban működik. Az aláíró szervezetek arra kérik az agrárminisztert, hogy Magyarország ne támogassa a glifozát újbóli uniós engedélyezését a mezőgazdaságban, illetve bármilyen alkalmazását lakókörnyezetben (parkok, játszóterek, töltések), valamint vasútvonalak mentén.

 

Az egész világon, Európában és Magyarországon is a jelenlegi vegyszeres mezőgazdasági gyakorlat az élővilág drámai csökkenésének egyik legfontosabb oka. A klíma- és ökológiai válság jelenlegi fázisában nem engedhetjük meg, hogy még tovább pusztuljanak természeti értékeink. Annak érdekében, hogy a mezőgazdaság valamennyi funkcióját képes legyen ellátni, a kifejezetten környezetkárosító és egészségre ártalmas hatóanyagok alkalmazását haladéktalanul be kell tiltani.

 

A civil szervezetek nyílt levele itt olvasható.

 

Kezdeményező szervezetek:

Greenpeace Magyarország Egyesület

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Magyar Természetvédők Szövetsége

WWF Magyarország

 

Csatlakozó szervezetek:

 1. "Bihar" Kis-sárréti Civilek Társasága

 2. Biokultúra Közép-Magyarországi Egyesület

 3. Börzsöny - Ipoly-mente Polgári Természetőrség 

 4. CEEweb for Biodiversity

 5. CSEMETE Természet- és Környezetvédelmi Egyesület

 6. Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesüle

 7. Energia és Környezet Alapítvány

 8. ETK, Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület 

 9. Éghajlatvédelmi Szövetség 

 10. Fridays For Future Budapest

 11. Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány 

 12. Gyűrűfű Alapítvány

 13. Hidra Természetvédelmi és Ifjúsági Egyesület

 14. Karátson Gábor Kör 

 15. KÖRLÁNC Szegedi Munkacsoport

 16. Közép-magyarországi Zöld Kör

 17. Levegő Munkacsoport 

 18. Magház Egyesület

 19. Magosfa Alapítvány

 20. Magyar Ökológiai Gazdálkodásért Egyesület

 21. Magyar Permakultúra Egyesület

 22. Mozgalom az Egészséges Város Környezetéért Civil Társaság

 23. Nyitott Kert Alapítvány

 24. Ökorégió Alapítvány a Fenntartható Fejlődésért 

 25. Ökotárs Alapítvány

 26. Pécsi Zöld Kör

 27. Reflex Környezetvédő Egyesület 

 28. Serpentes Alapítvány

 29. Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért 

 30. Védegylet

 31. Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesület

 32. Zsámboki Biokert

A válaszlevél itt olvasható.