Ön is szavazhat – ki nyeri a jó, a javítandó és a káros uniós fejlesztési program díját?

Ön is szavazhat – ki nyeri a jó, a javítandó és a káros uniós fejlesztési program díját?

Három energetikai vonatkozású intézkedést jelölt a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) abban az európai civil kampányban, amely az uniós források költési terveit értékeli éghajlat- és környezetvédelmi szempontból. A Klíma Akcióhálózat EU Cash Awards kampánya 13 uniós országból gyűjtött jelölteket jó, javítandó és káros kategóriában. Magyarország egy jó és két javítandó intézkedéssel indul az április 12-én induló lakossági szavazáson. 

A megújuló energiát közösségben termelő és fogyasztó hazai megújulóenergia-közösségek várhatóan átfogóbb támogatási rendszerre számíthatnak, viszont a lakóépületeink energiahatékonysági felújítására szánt forrás egyelőre kevés, a három magyar szénrégióban pedig az igazságos energiaátmenet inkább a nagyszennyező és -foglalkoztató iparnak kedvezhet, a helyi közösségeket háttérbe szorítva. Ezt a három, uniós támogatásra tervezett intézkedést jelölte a MTVSZ, ahol 13 ország jelöltjei versenyeznek (good), káros (ugly) és javítandó (bad) kategóriában az olvasók szavazataiért. 

 


1. A magyar háztartások energetikai felújítása nem kap érdemi uniós támogatást.


A magyar energiafogyasztás egyharmadáért a lakóépületek felelősek, és a hazai lakosság 1,4 millió lakást tervez öt éven belül felújítani. Eközben a 2030-ig szóló uniós költési tervek túl kevés forrást szánnak lakóépületek felújítására (32 ezer lakásra eleget) és várhatóan azt is csak egy bonyolult energiahatékonysági kötelezettségi rendszeren keresztül. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program Plusz tervezetéből nem egyértelmű, hogy más finanszírozási forma is várható-e erre a célra, a helyreállítási terv energia komponenséből pedig teljesen kikerült a téma említése. Vissza nem térítendő támogatások legalább 1,4 millió lakás felújítását segíthetnék elő, egyúttal új munkahelyeket teremtve és a klímasemlegességre átállást (1) elősegítve - foglalta össze Botár Alexa, az MTVSZ éghajlat és energia csoportvezetője. 
 

2. A méltányos átállás elsősorban a helyi közösségeknek segítsen.
 

Három magyar szénrégiós megye, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Baranya kap majd forrást a Méltányos Átállást Támogató Alapból. Ez az uniós támogatás azonban a nagy érdekérvényesítő képességű megyei szennyező iparnak kedvezhet, ha az nagyobb foglalkoztató, ráadásul a támogatás nem követel feltétlen mély, klímasemlegességig való átalakítást. Eközben a kisebb érdekérvényesítő szereplők, mint a helyi közösségek, önkormányzatok érdekei háttérbe szorulhatnak, a területi tervek elkészítésekor is, amiknek ketyeg a határideje. Márpedig ahogy az ózdi helyzet is mutatja, a helyi munkavállalók érdekérvényesítését, átképzését a mainál sokkal jobban kell támogatni - tette hozzá Botár Alexa. 
 

3. Fény dereng az alagút végén a közösségi energia számára.
 

Az Unió regionális fejlesztési alapjából Magyarország támogatná a megújulóenergia-közösségeket, így széles körben elérhetővé téve a tiszta és helyben megtermelt energiát. A különböző helyi szereplők együttműködését integrált pályázati felhívások tervezik segíteni. A közösségi tulajdonú projektek előrébb viszik az országot az energiaátmenetben a klímasemlegesség felé, az energiaellátás biztonságához, energiafüggetlenséghez és a hazai gazdaság helyreállításához, újraindításához is hozzájárulnak. Azonban a kormánynak e költési terveken túl is van még sürgős dolga a hazai közösségi energia keretfeltételeinek javításához, különösen a jogi és adminisztratív akadályok elhárítása terén. - értékelte Kovács Bence, a MTVSZ Közösségi energia programvezetője. 
 

Április 23-ig minden uniós polgár szavazhat a jelölt intézkedésekre a kampány honlapján (2), ahol kategóriánként, témakörönként és országonként is kereshetők a jelölt kezdeményezések. A szervezők a három kategóriában legtöbb szavazatot kapottakat április 29-én díjazzák online díjkiosztó keretében. 

 

Jegyzetek:

A 3 magyar jelöltről magyarul:  

(2) A kampány honlapja: https://www.cashawards.eu/ 

A MTVSZ Szénkivezetés programja: www.mtvsz.hu/szenkivezetes  

Szénkivezetés magyar helyzetelemzés:  

MTVSZ Közösségi energia program: www.mtvsz.hu/kozossegi-energia 

MTVSZ Klímasemlegesség program a magyar költési tervek véleményezéseivel: www.mtvsz.hu/energiafordulat 

 

Háttér:  

Jelenleg, még április-május folyamán zajlik Európa-szerte, így hazánkban is, a 2021-2027 között a tagországokba áramló EU-s fejlesztési források felhasználásának tervezése. Magyarország soha nem látott összegekkel, 27,2 milliárd euró támogatással gazdálkodhat (20,7 milliárd strukturális és kohéziós alapokból, 6,3 milliárd a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből, 0,2 milliárd euró a Méltányos Átállást Támogató Alapból), amely kiegészül kedvezményes hitelek milliárdjaival, és így mintegy 14 ezer milliárd forintra rúg. A magyar kormány eddig az ezen források felhasználásának keretet szabó operatív programok (OP-k) és a Nemzeti Helyreállítási és Alkalmazkodási Terv (NHAT) elnagyolt tervezeteit hozta nyilvánosságra itt és vár hozzájuk észrevételeket az április végi (NHAT) ill. május végi (OP-k) benyújtás előtt. A Magyar Természetvédők Szövetsége már beküldte javaslatait a fejlesztési tervekhez, programokhoz, ld. a www.mtvsz.hu/energiafordulat oldalon.