Évzárta - otthonaink energiahatékonysága felé

Évzárta - otthonaink energiahatékonysága felé

Ha energetikai korszerűsítést tervez otthon vagy napelemeket, hőszivattyút vagy biomassza kazánt szereltetne fel, esetleg önkormányzata tervez ilyen fejlesztést, akkor az alábbi híreink, programjaink hasznosak lehetnek az Ön számára. FRISSÜLT a cikk 2018. január 8-án.



A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) éghajlat-energia programjának egyik kiemelt célja, hogy a lakások energiahatékonyságát, részben uniós forrás bevonásával, széles körben növelni lehessen, és ezáltal mindenki megfelelően fűtött otthonokban élhessen, energiát és pénzt spóroljon azaz tartós rezsicsökkentést érjen el.


Korábbi felmérések szerint 900 ezer hazai háztartás tervez energetikai felújítást. Tavalyi reprezentatív lakossági elemzésünk alapján 40%-uk szerint kell pályázat hozzá, míg harmaduk saját forrásból oldaná meg és kevesebb mint 20%-uk hitelhez fordulna. Nekik szólt február végén szervezett konferenciánk, ahol első kézből kaphattak a résztvevők információkat az áprilisban indult MFB lakossági energiahatékonysági hitelről. Ennek keretében családi- és társasházak 0%-os kamattal, 10% saját forrással, max. 20 év futamidőre vehetnek fel kedvezményes hitelt energetikai felújításra azaz pl. szigetelésre, ablakcserére, és/vagy megújuló energia fejlesztésre azaz napelemekre, hőszivattyúra stb. Családi házaknál 10 millió forint kölcsön igényelhető, társasházaknál lakásonként 7 millió Ft. A hitel minimum 500 ezer forint és 2 millió forintig nem kell hitelfedezetet biztosítani. A hitelt szeptembertől még kedvezőbbé tették azáltal, hogy vissza nem térítendő támogatással is kombinálhatóvá vált, azaz a saját forrás lehet önerő és/vagy állami támogatás is, pl. lakástakarékkal kombinálható. Enyhítettek a társasházaknak fedezeti/óvadéki feltételein is.

ÚJ: 2018. január 8-án kaptuk a hírt, hogy még kedvezményesebbé tették a hitelt, részletek itt olvashatók.


Az MFB pontokon igényelhető hitelkeret  115 Mrd Ft, ez kb. 22 ezer háztartás energetikai felújítására elég, tudomásunk szerint még bőven van keret. Ahogyan azt korábban a döntéshozók felé is jeleztük, nem várható, hogy bármilyen kedvező hitelkonstrukció teljesen helyettesíthet vagy pótolhat pályázatot, pl. azt a KEHOP lakossági energiahatékonyság-növelésre szánt 90 Mrd Ft pályázati keretet, amit végül középületek energetikai felújítására csoportosítottak. Viszont az eddigi tapasztalatok alapján látható, hogy a kedvező hitelnek is jelentős szerepe van a lakások energetikai felújításában. Mivel 2021-től már csak nagyon alacsony, közel nulla energiamérlegű házak építhetők és a 2020-ig tartó uniós költségvetésünkben lakás energetikára már nem várható új vissza nem térítendő támogatás, most érdemes megfontolni a felújítást és a hitelt. Arra is érdemes figyelni, hogy a 2017. december 31. után benyújtott új építési engedély vagy bejelentés, továbbá jelentős felújítás esetén már a költség-optimalizált energetikai követelményszintet kell alkalmazni. Ha Ön felújítást tervez, mindenképpen érdemes szakemberekkel, energetikusokkal vagy szakreferensekkel egyeztetni, információt kérni és kiszámolni, hogy melyik pénzügyi konstrukció éri meg legjobban.


A Magyar Természetvédők Szövetsége továbbra is részt vesz a szakmai egyeztetéseken és szakmai javaslatokat küld a hazai döntéshozóknak arról, hogyan lehetne a lakossági energiahatékonysági intézkedéseket, pénzügyi konstrukciókat minél szélesebb körben hozzáférhetővé tenni. Az energiaszegénység felszámolásához véleményünk szerint átfogóbb, alkalmasabb finanszírozási formákra és intézkedésekre van szükség, ld. pl. a megtérülés ütemében fokozatosan visszatérülő alapra, jobb ESCO konstrukciókra ill. szociális szigetelés és kazáncsere programra. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében indul a MTVSZ Együttműködés az energiaszegénység ellen programja, amelynek keretében tiszta, olcsó és energiahatékony fűtési módokkal ismertetjük meg a lakosságot és természetes, olcsó szigetelőanyagokkal való mintaprogramot tervezünk indítani, önkormányzatokkal együttműködésben.


ÚJ: Akit bővebben érdekel, hogy melyek azok a gazdasági, pénzügyi, műszaki, jogszabályi, társadalmi (fogyasztói attitűdhöz kötődő) kihívások, melyekkel ma a lakásállomány megújítása érdekében szembe kell néznünk, ajánljuk a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) 2018. február 6-ai szakmai konferenciáját. Bővebb infók és jelentkezés ITT.


A Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programjának másik fő célja, hogy elősegítse a lakosság körében a megújuló energia használatát, az ahhoz való hozzáférést, hogy minél többen maguknak termelhessék meg a tiszta energiát. Ennek érdekében javaslatokat, és részletes koncepciót  dolgoztunk ki közösségi és önkormányzati naperőművekhez, véleményeztük az idén indult új, megújuló energiaforrásokból előállított hő- és villamosenergia- átvételi támogatási rendszert (METÁR). Több önkormányzattal és közösséggel együttműködve közösségi naperőmű terveken dolgozunk.

Az utóbbi időszakban a háztartási napelemes beruházások felfutóban vannak: 2017 első fél évében 2850 háztartási méretű kiserőmű létesült, össz. kb. 22 MW teljesítménnyel, túlnyomórészt napelemes fejlesztések. Ebben a robbanásszerű növekedésben – főleg március 31-ig bezárólag – a kedvező kötelező átvételen (KÁT) túl nagy szerepet játszott, hogy 2017 áprilisától beadott HMKE kérelmekre már vonatkozik az elosztói teljesítménydíj mint adó, amelynek összege egyelőre 0, de várhatóan nem marad így. A napelemekre kirótt irreálisan magas környezetvédelmi termékdíjat viszont 2018. január 1-től csökkentik, 114 Ft/kg-ról 57 Ft/kg-ra. A napelem-tervezés számításaihoz, ajánlatkéréshez érdemes felkeresni például a www.zoldtech.hu oldalt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség ill. a MANAP Iparági Egyesület honlapját és szakembereit.

Felelős döntésre biztatjuk az érdeklődőket: fontos előre kiszámolni, hogy megéri-e Önöknek hitelt vagy más konstrukciót felvenni a tervezett megújuló energia beruházásra, vagy mást érdemes tervezni. (Ld. még: https://kiszamolo.hu/napelem-megterulese/

Egy átlagos családi napelem rendszer 10-15 év alatt megtérülhet, a napelemek élettartama ma már 25-30 év (van, ahol ennyi év garanciát is adnak). A napelemekre is felvehető MFB lakossági energiahatékonysági hitel futamideje max. 20 évre kitolható, de persze hamarabb is visszafizethető.