
Az élelmiszer-előál
Az európai és brazil kutatás megvilágítja azokat a tényeket, amelyekről az üzletek lehetőség szerint hallgatnak: a munkások függésben tartását és kizsigerelését mind az ültetvényeken, mind pedig a gyárakban, a környezetszennyezést, amely főképp a növényvédőszerek nagymértékű használatának köszönhető.
A tanulmány részletesen bemutatja a brazil citrus-előállítást, bemutatva az érintett szektorok fő vállalatainak legfontosabb gazdasági jellemzőit: a termesztését (termesztés és betakarítás), az előállításét (narancslé-előállítás folyamatát) és az elkészült termék marketingjét és eladását (európai kereskedelem). A tanulmány megállapításai egy minőségi kutatási módszertan alapján születtek, amely két tanulmányút – egy 2013-as és egy 2015-ös - keretében került kidolgozásra. Az elsődleges források mellett - személyes interjúk munkásokkal és szakszervezeti képviselőkkel – különféle másodlagos források is feldolgozásra kerültek, mint például a társaságok vagy üzemek anyagai, szakmai és kormányzati és egyetemi szervezetek dokumentumai és kereskedelmi sajtóanyagok.
A magyar összefoglaló innen letölthető: Kifacsarva: Mi van a narancslé-üzlet mögött?


