Szimbolikus kötélhúzás

Szimbolikus kötélhúzás

A környezetvédelmi miniszterek mai ülésükön segítsék elő a közösségi energia-forradalmat!

Zajlik a szimbolikus kötélhúzás a megújuló és a fosszilis energia között: ma tárgyalnak az EU tagállamok környezetvédelmi miniszterei a párizsi klímacsúcs előkészítéseként, az uniós éghajlatvédelmi vállalásokról. Várhatóan megerősítik az EU 2030-ra való korábbi vállalásait, azaz hogy legalább 40%-kal csökkentik a kibocsátásokat. Ez azonban szakértők szerint messze elmarad az EU kapacitása és felelőssége szerinti – azaz klíma-igazságosságnak megfelelő – szükséges szinttől.

Nemzetközi környezetvédelmi szervezetek - köztük a Föld Barátai Európa – ezért ma figyelemfelhívó akciót szerveztek a miniszteri találkozó brüsszeli helyszínén. Az elmúlt időszakban szakmai anyagokkal, levélben hívták fel a miniszterek figyelmét, hogy milyen uniós vállalásokra van szükség a klímaváltozás kordában tartásához, a fejlődő országok klímavédelmi segítéséhez és a közösségi energia-forradalomhoz. Utóbbi nem jelent mást, mint hogy a ma még fosszilis alapú gazdaságainkat biztonságos, energiatakarékos és tiszta energiákon alapulóvá alakítsuk, amelyben a lakosoknak, közösségeknek érdemi beleszólásuk van energiaellátásukba.

A zöldszervezetek által ma rendezett akcióról fotókat itt találhat (letölthetők, a forrás, szerző megjelölésével)

Közösségi energia-forradalmak a világ minden tájáról 1. - új MTVSZ blogposzt-sorozatunk első cikke

A szükséges vállalások országonként – térképen, ábrákkal: http://www.climatefairshares.org/

A következő szervezetek vettek részt az akcióban: Change Partnership, Európai Éghajlati Hálózat (Climate Action Network Europe), a Föld Barátai (Friends of the Earth Europe), Greenpeace, Nature Code, Oxfam, Transport & Environment és a WWF


 

 

 



Támogasd Te is a közösségi-energia-forradalom ügyét nemzetközi petíciónk aláírásával: www.mtvsz.hu/peticiok!

Ha ennél többet tennél, üzenj Te is a döntéshozóknak a Párizsi klímacsúcs előtt: küldd el fotóüzeneted online valamelyik őszi vidéki akciónapunkon! Az eddigi fotóüzeneteket a www.flickr.com/mtvsz_foehu oldalon találod, itt gyűjtjük őket, majd eljuttatjuk Párizsba a klímacsúcsra.

További infók a programunkról itt: www.mtvsz.hu/parizs_fele