Energia-rendszerváltást segítő fejlesztési együttműködés felé

2015 a Fejlesztés Európai Éve (EYD2015). Több szálon is kötődik az éghajlatvédelemhez és az energiához való biztonságos hozzáféréshez.
Az MTVSZ program
célja: tájékoztatás és lakossági aktivizálás, döntéshozókkal párbeszéd a következő folyamatokban: a Fejlesztés Európai Éve 2015, a 2015 utáni program, a klímatárgyalások és fejlesztési vetületei, és mindezek hatása a lakosságra.


Tevékenységeink, letölthető anyagaink:


! Párizsi ENSZ klímacsúcs nyomonkövetése és kapcsolódó akciók (2015. november 30. - december közepe)

A Magyar Természetvédők Szövetsége és tagszervezetei 8 hazai városban összehangolt, látványos klímavédelmi akciót szervezett a párizsi ENSZ klímacsúcs-zárása alkalmából 2015. december 12-én. A Klíma – Mi jövőnk – Mi jövünk üzenetekkel hívtuk fel a figyelmet, hogy a Párizsi Megállapodás fontos lépés, ugyanakkor a valódi energia-átmenetben, a gyakorlati klímavédelemben kulcsszerepe van a lakosságnak és ehhez megfelelő intézkedési és támogatási keretet kell a nemzeti kormányzatoknak biztosítania.
Fotók az akciókról itt

dr. Faragó Tibor értékelője a párizsi klímacsúcs eredményeiről itt letölthető (pdf)1. MTVSZ nemzetközi klíma&fejlesztés program (2015. jan.-dec. folyamatos)

Nemzetközi partnereinkkel (Föld Barátai) együttműködésben anyagok készítése és publikálása online felületeken, egyetemi önkéntesekkel az egyetemisták szemléletformálása.

Ténylap a párizsi klímacsúcsról

Közérthető összefoglaló a klímacsúcsokról


2. Akciónapok és kiállítás (2015 nyár-ősz)

8+ látványos lakossági akciónap országszerte, ahol a klímavédelem és fejlesztés összefüggéseit és a klímaváltozás által érintett csoportok üzeneteit mutattuk be kiállítás formájában. Az interaktivitást a helyi lakosság bevonása biztosítja: klíma&fejlesztés kvíz, üzenetet formázó emberek, a klímaváltozás által érintett hazai lakossági üzenetek gyűjtése fotó formájában (virtuális ‘Párizs-üzenőfal’). A készült közel félezer fotó-üzenetet 2015. november 26-án a Parlament előtt adtuk át a hazai döntéshozók képviselőjének.

Közlemény és fotók a november 26-ai akcióról

Kiállítás - infoposzter

Klímaváltozás által érintett közösségek kezdeményezései, üzenetei

Kiállításkörút országszerte

Virtuális üzenőfal PárizsraMakai Martina az NFM helyettes államtitkára a párizsi klímatárgyalásokon továbbította az „Üzenj Te is a párizsi klímacsúcsra” akciókörút keretében készült magyar lakossági fotó-üzeneteket tartalmazó könyvet a francia COP Elnökség képviseletében eljáró Anne-Marie Descotes-nek, a Francia Fejlesztési és Külügyminisztérium Globális ügyekkel, Fejlesztéssel és Partnerségekkel foglalkozó Igazgatójának.

3. Online kommunikációs alprogram (2015 tavasz- 2015 tél között)

Online lakossági üzenetküldés a Föld Barátai által koordinált ‘Párizs-üzenőfalra’, sajtóközlemények és rendszeres webes hírek, infografikák

- ld: www.facebook.com/mtvsz rendszeres posztok

- MTVSZ éghajlatvédelmi tematikus blogcikkek a http://mtvsz.blog.hu -n, 2015. november-december

- A lakossági fotó-üzenetek gyűjtőhelye: a MTVSZ flickr oldala

- Sajtóközlemények a témában


4. Országos konferencia a fejlesztési együttműködésről és az éghajlatvédelmi feladatokról (2015. október 15.)

A folyamatokról országos konferencia a Külgazdasági és Külügyminisztériummal és más érintett döntéshozókkal: az EYD2015 nemzeti munkaprogram és a NEFE addigi megvalósításának értékelése, a párizsi klímacsúcsot előkészítő uniós és hazai tárgyalások, álláspontok és fejlesztési hatásaik.

A konferencia programja

A konferencia előadásai, jegyzete innen letölthető.


A programban együttműködő partnereink: Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, BME Zöld Kör, Bodrog Egyesület, Debreceni Agráregyetem, DEHÖK, Derekegyházért Közhasznú Egyesület, ELTE EKSZ, Holocén Természetvédelmi Egyesület, Jövő-Kép Egyesület, Magosfa Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Alapítvány, Nimfea Természetvédelmi Egyesület, Nyíregyházi Főiskola, Ökológiai Intézet Alapítvány, Reflex Környezetvédő Egyesület, Rónaőrző Természetvédelmi Egyesület, Szegedi Tudományegyetem, Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért, Zöld Kör és számos további aktivista.


Az Ökodiplomácia program háttere:

1. Milyen fenntarthatósági alapelvek mentén fejlesszünk? A fenntartható fejlődési célokat (Sustainable Development Goals, SDG) – amelyek 2030-ig szólnak, és a 17 cél és 169 alcél között az energia hozzáférés cél és a klímavédelem cél áll az MTVSZ fókuszában - érvényesíteni kell a nemzetközi fejlesztési együttműködésekben. A programról a kormányközi tárgyalások 2015-ben zajlottak, 2015 őszén fogadták el a dokumentumot. Az MTVSZ nyomon követte a folyamatot, és közérthetően tudósított arról, hogyan és miért érint ez mindannyiunkat.

2.Hogyan indítható el az energia-rendszerváltás? 2015 decemberében a világ vezetői összeülnek Párizsban az ENSZ klímacsúcson, hogy megállapodjanak az új, 2020 utáni nemzetközi üvegházgáz kibocsátás-csökkentési vállalásokról. A tárgyalásokon dől el az is, hogy a fejlett országok milyen és mekkora pénzügyi és technológiai együttműködést nyújtanak a fejlődő országoknak, hogy azok az őket legérzékenyebben érintő klímaváltozáshoz alkalmazkodni tudjanak ill. ne a szennyezést növelő, hanem klímabarát módon tudjanak fejleszteni, fejlődni. A felajánlásoknál, eddigi vállalásoknál (pl. Zöld Klíma Alap) még több együttműködésre van szüksége a fejlődő országoknak. A két összefüggő folyamatban fontos, hogy a vállalások megfeleljenek a „közös, de megkülönböztetett felelősség” elvének és fair és igazságos nemzetközi megállapodást biztosítsanak.

Az EU tagállamainak így Magyarországnak is ki kell alakítania, milyen és mekkora részt vállalnak a 2020 utáni/2030-ig szóló éghajlatvédelmi és fejlesztési feladatokból. Biztosítanunk kell, hogy a fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Együttműködési Stratégia (2014-2020) és az EYD105 szellemiségét tovább víve messze túlmutat az alap fejlesztési támogatásokon.

4 fontos hívószót alakítottunk ki a nemzetközi klímatárgyalásokhoz, amelyek mentén az MTVSZ és a Föld Barátai részt vesz a folyamatban és értékeli azt:

  • Éghajlatvédelem most: sürgős és jelentős kibocsátás-csökkentésre van szükség – összhangban a klíma-jelentésekkel és a klíma-igazságosság elvével. Az országoknak a csökkentési célok után maradó, rendelkezésre álló karbon költségvetésüket igazságos módon kell elosztaniuk. Szempontok: a kibocsátás-csökkentési lehetőségeik, a múltbeli kibocsátásaik és a fenntartható társadalomhoz való joguk.

  • Energia-rendszerváltás (energia-átmenet) a fosszilis energia felől a tiszta és biztonságos energiaellátás felé, amelynek alapja az energiatakarékos és megújuló energia.

  • Megfelelő támogatás az energia-rendszerváltáshoz: Kötelező vállalások a fejlett országok részéről, hogy pénzügyi, kapacitásépítési és technológiai segítséget, együttműködést nyújtanak, amellyel az igazságos átmenetet, energia-rendszerváltást elősegítik a globális Délen. A hangsúly legyen a transzformatív, azaz átalakító lépéseken: azaz az energiahatékonysági és megújuló energiás megoldásokon,

  • A klímaváltozásban érintett emberek segítése és bevonása: az új éghajlatvédelmi megállapodásban fontos az alkalmazkodási elem támogatása ill. az azon túli károk kompenzálása, hogy biztosítsuk a helyi érintettek megélhetését az igazságos energia-átmenetben. Ld. Zöld Klíma Alap (Green Climate Fund) kialakítása az érintettek részvételével.
Az EYD2015 projekthez kapcsolódó, letölthető anyagai:

2015 november - klímavédelem tematikus hónap ténylapja (angol)

2015 november - infografika klímavédelem, éghajlati igazságosság témában (angol)

Eurobarometer - a magyarok és a fejlesztési együttműködés - rövid magyar összefoglaló ábrákkal


Érdemes megnézni az EU Climate Action online anyagait is klímavédelem, klímacsúcs témában:

ec.europa.eu/clima

facebook.com/EUClimateAction

twitter.com/EUClimateAction

youtube.com/EUClimateAction

pinterest.com/EUClimateAction
EYD honlap / EYD Twitter / EYD Facebook


« vissza