Bekoppenhágázva - tudósítónk jelenti Koppenhágából

Bár az MTvSz aktivisták hazatértek a 12-ei akcióról, éghajlati programvezetőnk Koppenhágában maradt és 17-éig, az alábbiakban közérthetően tudósít és szakmai elemzést ad a Klímacsúcsról és a Klímafórum civil háttérrendezvény érdekesebb történéseiről.






december 16


Ma nem engedtek be a Bella Centerbe, mondván, a Föld Barátai (Friends of the Earth International) és még számos más szervezet (Via Campesina, Avaaz, néhány CAN-es) érvényes beléptetőjét törölték, biztonsági okokra hivatkozva. Így több mint 100 civil delegáltat, akik Japántól Nigériáig, az USA-tól Dél-Afrikáig emberek millióinak érdekeit képviselték szakmai szinten eddig a két hét alatt, most egyszerűen kirúgtak a Klímacsúcsról. Yvo de Boer (Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye főtitkára) kijött a bejáratnál ülő Föld Barátai delegáltakhoz, de nyilatkozatában nem árulta el a valódi okot. Az nem igaz ugyanis, hogy a civileknek adott kvóta elfogyása miatt nem jutunk be, azaz hogy túlléptük a FoE-nak jutó kvótát, hiszen NEM jutottak be FoE-sok. Reggel 8 óra óta várunk a bejáratnál, és nem értjük. Semmilyen illegális tevékenységben vagy tüntetésen nem vettünk részt, nem szolgáltattunk okot a kizárásra. Az egyetlen, amit el tudok képzelni, hogy ugyan eszközeinkben konzervatív és békés, de elveinkben radikális szervezet vagyunk, ami nem jelent mást, minthogy a klíma-igazságosságot figyelembe vevő, fair és erős klímavédelmi megállapodásért érdekérvényesítünk. Hiszen csak így tudjuk elkerülni a katasztrófális klímaváltozást. Úgy látszik, túl jól végezzük a dolgunkat, és el akarnak hallgattatni minket. Nem tudnak.


december 15.


Gyorselemzés: A www.climateinteractive/scorecard hőmérője szerint a tárgyalások mai állapota-helyzete alapján,  a világ  3,9 fokos átlaghőmérséklet-emelkedés elé néz, azaz a jelenleginél jóval több vállalás kell, hogy a 2 fokos kritikus határ alatt maradjunk. A plenárison mély hallgatás volt, amikor a fejlettek vállalásaira, felajánlásaira kérdeztek, majd ugyanazokat a számokat mondták be, mint amit eddig is. Miközben Kína, Indonézia, Brazília, Mexikó, Dél-Korea adott biztosítékokat és felajánlott lépéseket, a fejlettek még mindig kivárnak.

Pedig a célszámokon kívül is kellene haladni: a kiskapukat ki kellene zárni (loopholes pl. offsetting és forró levegő), és a fejlődők felé a 2012-ig (azaz 3 évre) szóló gyors előfinanszírozás (fast track financing) keretében önkéntesen felajánlott pénzeken túl (amelyek sajnos gyakran csak amúgy is fejlődőknek jutó pénzek újracsomagolásai) a hosszútávú finanszírozási kereteket, összegeket is véglegesíteni szükséges.

Ami ma bizakodásra adhat okot, hogy 17 órakor elindult a magasszintű ülésszak, minden eddiginél több állam- és kormányfő érkezett. A világ is jobban figyel Koppenhágára, mint eddig, és 16-án este informális tanácsülés lesz. Mindenesetre már angyalok is felbukkantak (ld. kép).

Amikor a Hableány is begurul...
A civil Klímafórumon 500-as tömeg előtt tartották a Mérges Hableány díj eredményhirdetését. A díjról ld. külön hírünket. Élmény volt részt venni az eseményen.

Monbiot: ideje, hogy Koppenhága az emberek klímacsúcsa legyen!
A Klímacsúcs toporgása mellett a civil Klímafórum színvonalas programot kínált: George Monbiot-t - az egyik legismertebb környezetvédelmi írót és aktivistát, a Guardian publicistáját -arról, hogyan lett áldásból átok a fosszilis üzemanyag.

Monbiot hangsúlyozta, hogy jól látszik: az olajcsúcs már nagyon közel van, hiszen egyrészt 1998 óta gyakorlatilag minden évben mondják az olajkutatók, hogy mindjárt, most van, másrészt felbukkantak az egyre problémásabb fosszilis üzemanyagok kitermelési ötletei, kísérletei. Leginkább emlegetett példa a kátrányhomok (tar sands), amelyet Kanada tervez kitermelni a területén nagy mennyiségben, viszont tagadhatatlan, hogy több energiabefektetéssel jár, mint amennyi kinyerhető belőle és nagyon környezetromboló.

Monbiot ezután a 2009-es World Energy Outlook-ot említette, amely szerint  a globális energiaellátásra mostantól 2030-ig 25,5 billió dollár kell, függetlenül attól, hogy milyen energiát használunk, csak hogy megmaradjunk a mai fosszilis alapú világban. Ezzel az erővel végre válthatnánk megújuló energiákra is, de sajnos az is sokba kerül, mivel az energiarendszer fosszilis alapú, ezért a megújuló energia berendezések, infrastruktúrák előállításakor stb. jelentős mennyiségű fosszilis energiát is használunk, ami csak teljes szerkezetváltással csökkenthető le.
Tehát ha a megújuló energia használata csak kiegészíti a fosszilisét, nem helyettesíti, nem vagyunk a megoldás közelében. Monbiot ezt úgy szemléltette, hogy olyan, mintha émelyítő karamelltortát (fosszilis) és salátát (megújuló) ennénk egyszerre, és azt várnánk, hogy ettől fogyni fogunk.

Akkor mi a megoldás? A harmadik út: energiatakarékosság és energiahatékonyság. Végül ezzel zárta az előadást: tud egy fosszilis technológiát, ami geológiailag biztonságos, gazdaságilag megéri, szociálisan igazságos és a környezetet sem rombolja: BENNE KELL HAGYNI A FOSSZILIS ERÕFORRÁSOKAT A FÖLDBEN!

Monbiot és a panelisták előadása után sok kérdést tett fel a lelkes 500 fős hallgatóság. Monbiot ezek kapcsán úgy foglalta össze a döntéshozói klímavédelmi hozzáállást, hogy sokan a klímaváltozás komplexitása mögé bújnak, és ezzel a kifogással halogatják az érdemi lépéseket. Ugyanakkor felemelte szavát a holnapi 16-iki békés demonstráció mellett, azzal a jelszóval, hogy a Bella Centerben azért születnek rossz válaszok, mert rosszak a kérdések és itt az ideje, hogy Koppenhága az emberek klímacsúcsa legyen.


december 14.

Gyorselemzés a mai napról: a fejlődő országok meg tudták erősíteni pozíciójukat. A tárgyalások felfüggesztése, mint végső taktikájuk jól működött, sikerült a témát a fair, átlátható folyamat és az igazságos és erős tárgyalási kimenet felé terelni és közbeszéddé tenni.
Az európai országok eddig hiába hangoztatták, hogy "vezető szerepet játszanak", nem jöttek még ki komolyabb vállalással. 20%-nál jelentősen több kibocsátás-csökkentést kell lehetőleg egyoldalúan vállalniuk 2020-ig, ha vissza akarják nyerni hitelességüket.

Félbeszakadt klímacsúcs

Kivonult a 14-i informális tárgyalásról a 130 fejlődő országot tömörítő ún. G77 (A G77 országok listája itt) , mert az elnöklő dánok olyan egyeztetést javasoltak, amely megpróbálta a Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbításáról szóló folyamatot elsikkasztani, ezzel a fejlett államok kihúzhatták volna magukat a kötelező kibocsátás-csökkentési kötelezettségek alól. Eredetileg a folyamat ülését a hosszú távú stratégiák kialakításáról szóló üléssel együttesen tartották volna, de a kiírás szerint csak az utóbbiról lett volna szó.

A Föld Barátai azonnal reagált, és „Kiállunk Afrika mellett! – ne nyírd ki a kiotói célokat!” szlogennel villámakciót rendezett a klímacsúcs helyszínéül szolgáló Bella Center halljában, afrikai delegáltak nyilatkozataival.


A nemzetközi Föld Barátaitól Nnimmo Bassey is hozzászólt: „Támogatjuk az afrikai országok követelését, hogy szükség van kiotói célokra és a fejlettek számára kötelező kibocsátáscsökkentésre. Erősen kritizáljuk a fejlett országok álságos tárgyalási taktikáját, amellyel fel akarják rúgni a szabályokat és a saját szájuk íze szerint alakítanák. A fejlett országok akasztják a tárgyalásokat, miközben Afrika előre próbálja vinni.”

A tárgyalások végül újraindultak, késő éjjelig fut a mai „ülésszak”.
A G77 az esti sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy nem fognak már többet kivonulni, de csalódottak és olyan, mintha a a kispadról kellene bekiabálniuk. Mindenképpen sikerre akarják vinni Koppenhágát és meg is tesznek ezért mindent. Nem lehet az a kimenet, hogy nincs megállapodás (no deal).