2 éve lépett életbe a Kiotói Jegyzőkönyv - a kibocsátáscsökkentés létérdekünk


Budapest, 2007. február 16.: Magyarországnak aktív szerepet kell vállalnia a globális éghajlatváltozás elleni küzdelemben, ezért jelentős üvegházgáz kibocsátáscsökkentésre van szükség. Hazánknak jó esélyei vannak: összehangolt cselekvéssel akár nyertesként is kikerülhetünk az éghajlatváltozás elleni küzdelemből. Ma már kétségbevonhatatlan tény, hogy az éghajlatváltozást legnagyobb részben az emberi tevékenységből származó üvegházhatású gázok okozzák.

Ez a legfontosabb megállapítása a világ több, mint 2500 tudósát tömörítő IPCC legutóbbi jelentésének (Intergovernmental Panel on Climate Change, vagyis Éghajlatváltozási Kormányközi Testület). Nincs más választásunk, még mindig nem késő cselekedni, tudatos és határozott fellépéssel elkerülhetjük a katasztrófát. Mindenkinek tudnia kell, hogy Magyarországon az egy főre jutó szén-dioxid kibocsátás másfélszerese a világátlagnak.

Hamarosan két kulcsfontosságú dokumentum kerül a kormány elé: az ország energiapolitikai koncepciója, valamint a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia. E dokumentumoknak tartalmazniuk kell az éghajlatváltozás hatásait mérséklő intézkedéseket. Kínálkozik tehát az alkalom arra, hogy az energetika jövőjét a kibocsátáscsökkentési kötelezettségeinkkel összhangban alakítsuk ki. Az energiahatékonyság növelésével, energiatakarékossággal és a megújuló energiaforrások széleskörű használatával a kibocsátáscsökkentés teljesíthető. A kutatók szerint a század közepére sokkal radikálisabb kibocsátáscsökkentésre lesz szükség.
Rögzíteni kell azt is, hogy a klímaváltozás problémáját nem az atomenergia használatával kell megoldani. Az atomenergia súlyosan környezetszennyező, drága és veszélyes. Emellett meg kell kezdenünk a strukturális gazdasági reformokat a termelés és a fogyasztás átalakítására.

Február 16-án van a Kiotói Jegyzőkönyv életbelépésének második évfordulója. Az  egyezmény létrejötte megmutatta, hogy lehetséges a nemzetközi összefogás. A Kiotói Jegyzőkönyv azonban csak a kezdet, a folyamatnak ki kell teljesednie. Az Európai Bizottság ezt felismerve nemrég olyan energiapolitikai irányelveket javasolt, amelyek szerint 2020-ra 20%-kal kell csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását. Ugyancsak 20%-kal kell növelni az energiahatékonyságot, és a felhasznált energia mennyiségének minimum 20%-át kell megújuló energiaforrásokból fedezni.

Ezekhez az irányelvekhez Magyarországnak is alkalmazkodnia kell, és a kormányunknak aktív szerepet kell vállalnia az elvek megvalósításában. A fentiek miatt fontosnak tartjuk, hogy a márciusi energetikai csúcstalálkozón Magyarország támogassa az Európai Bizottság kibocsátáscsökkentési politika javaslatát.

Az idő sürget. Gyors és hatékony cselekvésre van szükség. Ez mindannyiunk érdeke.

Energia Klub, Független Ökológiai Központ, Greenpeace Magyarország, Levegő Munkacsoport, Magyar Természetvédők Szövetsége, Védegylet

További információ:
Botár Alexa (MTVSZ): 216-7297