Alku az EU vegyi anyag politikáról, kettős eredménnyel

Budapest, 2006. december 1.: Európai környezet- és egészségvédő civil szervezetek nem támogatják az Európai Parlament és a Miniszterek Tanácsa között a REACH vegyianyag-szabályozásról zárt ajtók mögött megkötött megállapodást. A civil szervezetek felszólítják az EU parlamenti képviselőket, hogy a december közepén esedékes szavazás során erősítsék a környezeti és egészségügyi szempontokat a REACH szabályozásban.


Tegnap este az Európai Parlamentet képviselő tárgyaló küldöttség elfogadta a Tanács hibás, ún. „megfelelő ellenőrzésre” vonatkozó megközelítésének mindössze felszínes változtatását. Ennek a vegyipar által támogatott megközelítésnek az alapja, hogy a szervezetünket érő vegyi szennyezések megfelelően kontrollálhatóak, és így nem jelentenek egészségügyi, illetve környezeti kockázatot. Ezt az állítást számos tanulmány cáfolja, bemutatva, a háztartási cikkekben lévő veszélyes vegyi anyagok megtalálhatóak például a házi porban, az esővízben, a különféle élőlényekben, a saját vérünkben és a még a magzatokban is.

A megállapodás pozitív eleme, hogy megerősíti a Tanács tavaly decemberi álláspontját, amely szerint a helyettesítés a nehezen lebomló és a testszövetekben felhalmozódó anyagokra is vonatkozik. A megállapodás szerint arra is lehetőség van, hogy a nyilvánosság a termékekben lévő veszélyes anyagok egy részéről információt kapjon. A civil szervezetek és az Európai Parlament munkája nélkül egy sokkal gyengébb, csupán a vegyiparnak további kedvezményeket adó szabályozássá tette volna az ipari lobbi a REACH-t. A Parlament a zöld szervezetek nyomására például elérte, hogy hosszú távon a legveszélyesebb anyagokat kötelező helyettesíteni.

Összességében viszont, ha ezt a tervezetet az Európai Parlament plenáris ülésén elfogadják, akkor a következő években számos veszélyes vegyi anyag maradhat forgalomban és kerülhet a fogyasztói termékekbe, annak ellenére, hogy biztonságosabbak rendelkezésre állnak.

A civil szervezetek felszólítják az európai parlamenti képviselőket, hogy töröljék el azokat a kiskapukat, amelyek megengednék a vegyipari vállalatoknak, hogy továbbra is használjanak igen veszélyes anyagokat, még akkor is, amennyiben elérhető, biztonságosabb alternatíva létezik. Az a döntés, amely szerint a helyettesítési tervet csak akkor kell benyújtani, amikor maga az engedélyt kérelmező vállalat szerint van biztonságosabb alternatíva, ahhoz fog vezetni, hogy a vállalatok nem veszik figyelembe a ténylegesen létező biztonságosabb alternatívákat.

A REACH tervezetet eredetileg arra találták ki, hogy a vegyi anyagokat érintő ismerethiányunkat pótolja, és arra, hogy egy hatékony rendszert vezessenek be a vegyi anyagok kezelésére. Ugyanakkor ez a kompromisszumos REACH megállapodás a jelenlegi szabályozási rendszerhez képest nem jelent elegendő előrelépést, mivel több ezer vegyi anyagról továbbra sem kell biztonsági információt szolgáltatni, és a különösen veszélyes anyagokra nincs módszeres helyettesítés előírva. Amellett, hogy Európa így elveszti ezt a lehetőséget, hogy vezető szerepet vállaljon a biztonságosabb vegyi anyag kezelésben, a vegyiparba és az európai döntéshozókba vetett társadalmi bizalom is tovább fog csökkenni egy olyan REACH bevezetésével, amely nem képes megvédeni az emberi egészséget és környezetünket a káros anyagoktól.