Közpénzből magánprofit?

Petíciót nyújtott be az Európai Parlamenthez a Magyar Természetvédők Szövetsége a győri Árkád bevásárlóközpont ügyében


Budapest, 2006. október 11. – A Magyar Természetvédők Szövetsége petíciót nyújt ma be az Európai Parlamenthez, melyben kéri, hogy a Parlament Petíciós Bizottsága vizsgálja felül az Európai Beruházási Bank hitelét, melyet a győri Árkád bevásárlóközpontnak tervez nyújtani, és javasolja annak visszavonását, mivel a hitel ellentétes az uniós politikákkal és még a bank saját alapokmányával is.


Az Európai Beruházási Bank (EIB), az EU házi bankja 40 millió euró hitellel segítené az ECE német vállalat győri Árkád bevásárlóközpontjának felépítését és működtetését, melyet novemberben terveznek megnyitni Az EIB működését az Európai Unió szabályozásának kellene alakítani, ennek ellenére a hitel ütközik az EU Környezetvédelmi Akcióprogramjával, az EU Városi környezetre vonatkozó stratégiájával, de még a bank saját alapokmányával is.

A petíció felhívja az Európai Parlament - mint a bank felett felügyeleti jogot gyakorló szerv - figyelmét, hogy közvetlenül a belváros mellett épülő bevásárlóközpont súlyos környezeti és egészségügyi problémát fog jelenteni. A bevásárlóközpont által okozott többlet forgalom tovább fogja rontani a környék amúgy is rossz közlekedési helyzetét és a már jelenleg is határérték feletti zajszennyezés tovább fog nőni a központ melletti lakóövezetben.

A Győr város által még 2003-ban megrendelt, kereskedelemről szóló tanulmány is megállapítja, hogy további nemzetközi kereskedelmi láncok betelepülése súlyos hatással jár a helyi kiskereskedőkre nézve, forgalmuk tovább fog esni. Emellett a bevásárlóközpont 90 %-át nemzetközi kereskedelmi üzletláncok foglalják majd el, így sem a bevásárlóközpont, sem a benne működő üzletek profitja nem marad helyben.

Az EIB alapokmánya szerint a bank nem támogathat olyan beruházást, melyhez más források is elérhetőek. Egy bevásárlóközpontot nem egy köztulajdonban álló bank kedvező kamatozású hiteléből, hanem kereskedelmi banki forrásokból kellene felépíteni és működtetni – mondta el Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat munkatársa.

Reméljük az Európai Parlament helyes döntést fog hozni, és nem támogatja, hogy az Európai Unió bankja segítse a multinacionális vállalatok térhódítását a helyi gazdaságok és az élhető környezet rovására - mondta dr. Farkas István, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke.


További információ:
Éger Ákos, programvezető, Magyar Természetvédők Szövetsége, tel.:1/216-7297, mobil: 20/9946-577, akos@mtvsz.hu

Megjegyzés:
Háttéranyagok az Európai Beruházási Bankról:
https://mtvsz.hu/bankfigyelo

A petíció letölthető innen:
Petíció

Megjelent: Állampolgári Útmutató az EU és ENSZ Panaszkezelési folyamatairól
A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat ma indította útjára Állampolgári Útmutatóját az EU és ENSZ Panaszkezelési folyamatairól. Az Útmutató célja, hogy a civil szervezetek, valamint a magánemberek minél sikeresebben alkalmazzák a meglévő intézményi rendszereket, mind európai, mind nemzetközi szinten, a környezetvédelmi és a közcélú felhasználású pénzalapok megfelelő felhasználása érdekében.
Az Útmutató magyar nyelvű bevezetője letölthető innen:
Állampolgári Útmutató bevezetője
Az Útmutató angol nyelven letölthető innen:
http://www.bankwatch.org/guide/complaint_mechanisms.pdf