Halálosan megfenyegettek egy atomenergia-ellenes aktivistát Bulgáriában

2005.03.08.

Halálosan megfenyegették Albena Szimeonovát, a bulgáriai Belenébe tervezett atomerõmûvet ellenzõk vezetõjét. Az antinukleáris aktivistát felszólították, hagyjon fel atomerõmûvet ellenzõ tevékenységével.

A bulgáriai Belenében megvalósítandó atomerõmû egyik leghevesebb ellenzõje, Albena Szimeonova halálos fenyegetést kapott a napokban. A Föld Barátai Európa, a Greenpeace és a Kelet-Közép-Európai Bankfigyelõ Hálózat felszólította a bolgár kormányt, hogy tegyen meg minden lehetséges lépést Szimeonova biztonságának garantálására.

Szimeonova, már évek óta koordinálja a házától 15 kilométerre, az észak-bulgáriái Belenébe tervezett atomerõmû elleni tiltakozó kampányt. A 40 éves asszony számos névtelen fenyegetõ telefonhívást kapott az múlt hónapokban. Ezután február 23-én két férfi jelent meg házánál, és azzal fenyegették, hogy megölik, ha nem hagyja el a környéket, és nem hagy fel erõmû-ellenes tevékenységével. Az esetrõl értesítették a rendõrséget, amely nyomozást indított az ügyben.

Értesülésünk szerint a férfiak, akik Szimeonovát megfenyegették, a TIM nevû vállalat nevében beszéltek, amely várhatóan a biztonsági munkákat végezi majd Belenében, valamint õk szállíthatják a legfontosabb felszerelési eszközöket.

Szimeonova kijelentette: tudom, hogy ki voltak azok az emberek, akik megfenyegettek, és ezért attól félek, hogy nagyon komolyan kell vennem a fenyegetésüket. Ez persze nem jelenti azt, hogy feladom a Belenébe tervezett erõmûvel szembenz küldelmet, vagy hogy abba hagynám a biogazdálkodást - tette hozzá. - Belene egyértelmûen veszélyt jelent és egyben teljesen felesleges Bulgária számára, és különösen annak a térségnek, ahol élek.

Háttér:

1. Albena Szimeonova a tulajdonosa az ország legnagyobb biogazdaságának, amely hetven embert foglalkoztat. A gazdasághoz tartozó összes föld a tervezett atomerõmû 30 kilométeres körzetében van. Szimeonova a bolgár környezetvédõ mozgalom neves aktivistája volt a 90-es években, és kiemelkedõ környezeti tevékenységért még 1996-ban megkapta a Goldman Környezetvédelmi-díjat. Alapító tagja volt az Ökoglasznoszty nevû szervezetnek, amely a Friends of the Earth International társult tagja.

2. A belenei atomerõmû építése a nyolcvanas években kezdõdött, de a részben felépült erõmû építését 1990-ben pnzhiány valamint az erõs helyi tiltakozás hatására felhagyták. 2003-ban a bolgár kormány bejelentette, hogy újrakezdik az álláami finanszírozású beruházást, és a reaktor beszállítóját egy nemzetközi versenytárgyalás keretében választják ki. 2004 júliusában Belenébe látogatott Loyola de Palacio, az Európai Bizottság akkori alelnöke és energiaügyi biztosa, és felajánlotta, hogy a beruházáshoz az Euratom olcsó hitelén keresztül biztosít támogatást.

3. Greenpeace internetes kampányt indított, amelynek keretében üzenetet küldhettek a bolgár hatóságoknak. Kattints ide!