“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás és területkezelés védett fővárosi területeken

“Ismerd meg! Szeresd meg! Védd meg!” Komplex foglalkozás és területkezelés védett fővárosi területeken

Ingyenes programsorozat keretében iskolai csoportok részletes ismereteket szerezhetnek egy-egy budapesti védett területtel kapcsolatban. A program több részből áll, mely komplex képet nyújt a felső tagozatos, ill. középiskolás diákok számára a területekről. Célunk, hogy a diákok megismerjék, megszeressék, majd tegyenek is a terület védelméért, így a kiválasztott csoportokat aktívan vonjuk be egy természetvédelmi terület megóvásába.

A program bemutatása

A program egy, a résztvevő pedagógusok számára megrendezett műhelyfoglalkozással kezdődik. A műhelymunka alkalmával a pedagógusok megismerhetik a program további elemeit, illetve az egyes területekről szakmai előadást hallgatnak. A projekt következő elemeként szakértőnk ellátogat az iskolába, ahol egy 45 perces előadás keretében bemutatja a diákoknak a kiválasztott védett területet. Ezen foglalkozás után (ideális esetben az előadással egy napon) iskolazöldítésre kerül a sor, ahol madárodút/rovarhotelt készítünk közösen, majd az odú kihelyezésére ill.  növényültetésre invitáljuk a csoportokat (szakmai segítséget biztosítunk). Terepi programunk során elsőként a területet ismerjük meg közelebbről egy kirándulás keretében, majd részt veszünk a terület kezelésében, ahol szakmai segítséggel a gyerekek tájékoztatást kapnak a terület kezelésének fontosságáról és együtt eltávolítjuk a területen fellelhető egyszerűen kihúzható inváziós növényeket, ezáltal a terület állapotának megóvásában is részt veszünk. Végül a program utolsó elemeként, egy monitoring tevékenység során megnézzük miben változott a terület és feljegyezzük ezeket a változásokat. A gyerekek felkészülését a programon való sikeres részvételt az általunk biztosított szakemberek és a témában készült foglalkoztató füzet segítik.

 

Kiknek ajánljuk a programot?

Várjuk minden olyan fővárosi iskola jelentkezését, akik szívesen ismerkednek fővárosunk védett természeti értékeivel.

Mennyibe kerül?

A program az intézmények számára teljesen ingyenes, szakértőt, háttéranyagot ill. minden szükséges eszközt, alapanyagot, növényt mi biztosítunk.

Mennyi időt vesz igénybe a program, mikor lesznek az egyes tevékenységek?

Szeretnénk kérni a csatlakozó iskolákat, hogy a program minél jobb hasznosulása érdekében, annak valamennyi elemében vegyenek részt:

  • 2020. március 3. (14-16h)        Műhelymunka (helyszín: MTVSZ iroda, 1091 Bp., Üllői út 91/b.)
  • 2020. március                               Iskolai előadás/ Intézmény zöldítés (1,5 h)
  • 2020. április                                 Területbejárás (kb. 2h)
  • 2020. április                                 Természetvédelmi kezelés a területen (kb. 3-4h)
  • 2020. május vége                        A területkezelés utáni állapotok megfigyelése (kb. 2h)

A fenti programok közül a műhelymunka dátuma fix dátum, a program többi elemére az iskolákkal történt előzetes egyeztetés alapján kerül sor. A fenti dátumok tájékoztató jellegűek, azoktól egyedi esetekben, bizonyos mértékig el tudunk térni.  

Milyen területek közül választhatunk?

A programban két terület közül kell az egyiket kiválasztani. A pedagógusoknak szóló műhelymunkán mindkét terület ismertetése elhangzik majd, megkönnyítve a választást. A program további elemei (előadás, területbejárás, természetvédelmi kezelés és monitoring tevékenység) az Önök által kiválasztott terület átfogó megismerését segítik.  Választható területek: Merzse-mocsár (XVII. kerület) és Felsőrákosi-rétek (X. kerület).

A programot a Fővárosi önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatja.

További információ a felhívásban olvasható.