Választási iránytű a 2024-es európai parlamenti választásokhoz 

 

Választási iránytűnk célja, hogy növeljük az unió által biztosított támogatások elköltésének átláthatóságát és elősegítsük az állampolgári részvételt a közös pénzügyeinkkel kapcsolatos döntésekben. 

A közberuházásoknak hatalmas szerepe van a válságok kezelésében, mert így lehet finanszírozni a pénzügyileg még nem nyereséges, de hosszú távon elengedhetetlen beruházásokat. Választási kiáltványunkban és javaslatcsomagunkban javasolt intézkedések biztosíthatják, hogy a közpénz eljusson azokra a helyekre, ahol a legnagyobb szükség van rá, és azokhoz az emberekhez, akiknek a leginkább szükségük van rá.  

 

Mindeközben nagy hatalommal rendelkező vállalatok arra használják érdekérvényesítő-képességüket, hogy lelassítsák a környezetvédelmi célok megvalósítását és fenntartsák rövidtávú, kockázatos üzleti modelljeiket. Azt akarják elhitetni velünk, hogy a megélhetési válság kezelése megkívánja a fosszilis tüzelőanyagokon alapuló gazdaság fenntartását, miközben figyelmen kívül hagyják a klímaválsággal való megküzdés társadalmi-gazdasági előnyeit.  

Az EU jövője attól függ, hogy polgárai bíznak-e intézményeiben, folyamataiban. Ha az állampolgárok hallatják a hangjukat, akkor működésbe lépnek a megfelelő társadalmi elszámoltathatósági mechanizmusok.  

 

Projektünk keretében az elmúlt évben lezajlott rendezvények célja volt, hogy támogassuk és informáljuk az állampolgárokat, különösen azokat, akik hátrányos helyzetűek, alacsonyabb jövedelműek, vagy akiket közvetlenül érinti a szélsőséges időjárás és a növekvő energiaszámlák. 

Az európai zöld megállapodásnak (Green Deal) meghatározó szerepe van a hazai szakpolitikák alakításában. A sokszor hangoztatott klíma- és energiacélok mellett kevesebb szó esik a biológiai sokféleséggel kapcsolatos ügyekről. Konferenciákon képet adutnk a zöld megállapodás biodiverzitással kapcsolatos átfogó céljairól és kiemelten foglalkoztunk két témával: a mezőgazdasági támogatási rendszerekkel és a természet helyreállításáról szóló európai uniós rendelettervezettel, mely azóta már elfogadás közelébe került. 

 

ÉDENKERT VAGY SIVATAG? Vízvisszatartási lehetőségek az Alföldön 

Videó  

Webinár 1 Édenkert vagy sivatag (2023. június 12.) 

Az EU Helyreállítási Terve, többek között, a klímaváltozáshoz való alkalmazkodáshoz is támogatást nyújthat. A Homokhátság elsivatagosodásának és az elmúlt évek nyári aszályainak megoldására különféle módszerek állnak rendelkezésre. Duzzasztás? Szivattyús vízpótlás? Vízvisszatartás? Melyik az igazán hatékony megoldás? Mire kell fordítanunk az uniós és hazai pénzügyi forrásainkat? 

Webinár 2. Lépések az édenkert felé (2023. szeptember 21.) 

Szemléletváltásra van szükség a vízügyi és mezőgazdasági szektorban, hogy elérjük a szükséges tájhasználatváltást. Második webinárunkból kiderül, elindult-e a szemléletváltás, vagy már közös célokért dolgozunk. Milyen akadályokat kell leküzdenünk, milyen kihívások állnak előttünk. 

 

Szakpolitikai beszélgetés az Aranytíz Kultúrházban a parlamenti pártok képviselőivel 

Egyre többen döbbenek rá hazánkban, hogy a biológiai sokféleség csökkenése és az éghajlati válság nem csak a jövendő generációk életlehetőségét veszélyezteti, de a mai emberekre is kihat. Az európai uniós szakpolitikák jelentősen befolyásolják a magyar környezeti állapotot. A Magyar Természetvédők Szövetsége egy javaslatcsomagot állított össze az európai parlamenti választá­sokon résztvevő pártok számára, amelyről egy beszélgetést szervez a magyar parlamenti pártok képviselőinek részvételével. Célunk, hogy megtaláljuk a közös pontokat az általunk képviselt civilek és a magyarországi EU parlamenti képviselők között a biológiai sokféleség és az éghajlat védelme érdekében. A beszélgetésen röviden előadjuk az MTVSZ javaslatcsomagját, amelyre a résztvevő pártok képviselői moderált beszélgetésen reagálnak.