Szakpolitikai vita az MTVSZ európai uniós szakmai javaslatcsomagjáról

Szakpolitikai vita az MTVSZ európai uniós szakmai javaslatcsomagjáról

Rendkívüli érdeklődés mellett, több mint száz résztvevővel tartottuk meg biodiverzitással és éghajlatváltozással foglalkozó szakpolitikai konferenciánkat szerdán az Aranytíz Kultúrházban. 

2024. február 12-én több civil szervezet környezetvédelmi szakértője azért gyűlt össze székhelyünkön, hogy megvitassuk és kidolgozzuk az új európai parlamentnek szóló javaslatcsomagunkat.   

A vendégek először megismerték programunk (angolul: Citizens' Observatory for Green Deal Financing; magyarul: Állampolgári Figyelő) céljait és a közelmúltban kidolgozott Választási Kiáltványt. Ezt követően egy javaslatcsomagot állítottak össze az új uniós parlament számára. A csomag kilenc intézkedést sorolt fel a döntéshozók számára két fő témakörben: biológiai sokféleség védelme és éghajlatvédelem.   

Az így megfogalmazott javaslatokra ezután - szélesebb civil szervezeti körben - írásban lehetett reflektálni, a módosítási javaslatokat beépítettük. Végül 2024. február 29-én közzétettük a végleges változatot.  

A 2024. március 6-án megrendezésre került fő esemény a második nagy konferenciánk volt az európai szintű biodiverzitáspolitika témakörében. A mostani, az európai választásokra koncentráló konferenciát (Európai politikák a biológiai sokféleségért és az éghajlati válság ellen) Budapest belvárosában, az Aranytíz Művelődési Házban tartottuk.  

Az eseményen, melyre az összes parlamenti pártot meghívtuk, Bencze János (Jobbik – Konzervatívok), Németi Csaba, (Mi Hazánk Mozgalom), Rónai Sándor (Demokratikus Koalíció), Schmuck Erzsébet (LMP – Magyarország Zöld Pártja), Szabó Rebeka (Párbeszéd - Zöldek),  Tüttő Kata (Magyar Szocialista Párt) és Urfi Máté (Momentum Mozgalom) vettek részt.  

A pártok képviselői reflektáltak kilenc pontból álló javaslatcsomagunkra, értékelték az európai zöld megállapodás előrehaladását, a potenciális kihívásokat és megfogalmazták elképzeléseiket, terveiket a júniusban felálló új európai parlament számára.   

A találkozón konstruktív, előremutató vita zajlott a következő témákról: 

- A gazdasági növekedéshez való viszonyunk és a természeti erőforrások kizsákmányolása.  

- Hogyan garantálhatják az uniós támogatások a biológiai sokféleség megőrzését.  

- Új GMO-k és a laboratóriumi hús.  

- A közös agrárpolitika reformja és a mezőgazdasági támogatások tervezése a következő többéves pénzügyi keretben.  

- Hogyan lehet nullára csökkenteni a fosszilis tüzelőanyagok használatát.  

- Hogyan javítsuk az energiahatékonyságot, milyen problémák vannak a nemzeti energia- és klímatervünkkel.  

- Hogyan hozzunk létre egy gazdaságos, hatékony és megújuló energiarendszert.  

- Közösségi energia.  

- Miért van szükségünk ambiciózusabb energiaátalakítási és éghajlatvédelmi célokra és stratégiákra.  

 

Éger Ákos, ügyvezető elnök előadása

Botár Alexa, éghajlatvédelem és energia programigazgató előadása 

Választási iránytű a 2024-es európai parlamenti választásokhoz 

 

A rendezvény az Európai Unió támogatásával valósult meg a Citizen's Observatory projekt keretében. A biodiverzitás finanszírozásával kapcsolatos munkánkról honlapunkon bővebben tájékozódhat.