Energiatakarékos tippek otthonra télire - 3. KEHOP cikk

Energiatakarékos tippek otthonra télire - 3. KEHOP cikk

Ezúttal nulla vagy kevés beruházást és pénzügyi ráfordítást, inkább odafigyelést, tudatosságot igénylő háztartási energiatakarékos tippjeink következnek, a téli, fűtési szezonra tekintettel.

 

Fűtési tippek

 

- Megfelelő karbantartással hosszabb a készülékek élettartama; fontos, hogy évente szakemberrel átnézessünk fűtési rendszerünket, fűtőberendezésünket, aki eltávolítja a belső elpiszkolódásokat és a kazán légfeleslegét beállítja (műszerrel). Ugyanis ha egy kazán több levegőt használ el, mint amennyire a tökéletes égéshez szüksége van, akkor hatásfoka akár 5-10%-kal romlik. A feleslegesen beszívott hideg levegő felmelegedve a kéményen át veszteségként szökik. A fűtési rendszer felületének házi portalanításával, radiátorok légtelenítésével és szigetelt fűtéscsövekkel 10-15% fűtési energiafelhasználás csökkentést is elérhetünk. Kisberuházások is ajánlottak: hőtükörfólia (hővisszaverő fólia a radiátor mögé) vagy a célzottabb, szabályozható helyiségfűtés termosztatikus szeleppel vagy új okosabb termosztáttal. Ha egyedi fatüzelése van, üzemeltetés-karbantartási tanácsokat ld. Fűts okosan kampány: http://www.futsokosankampany.hu/ 

- Üzemeltetés: csak a használt helyiségeket fűtsük; nappal alapesetben 18-21 ºC, éjszaka vagy hosszabb távollét esetén (temperáló) hőmérsékletet tartsunk a lakásban (16-19 ºC). Ezekkel a lépésekkel 7-15% fűtésköltség-megtakarítás érhető el. (Természetesen kisgyerek, idősek vagy betegek számára magasabb hőmérséklet is beállítható; a 22 ºC feletti hőmérsékletek az egészéges embert bágyaszthatják, koncentrálóképesség csökkenthet.)

- A fűtött, meleg levegő szabad áramlását biztosítsuk a lakásban, pl. függöny ne lógjon a radiátorra, a huzatos ablakokat és ajtókat tömítsük-szigeteljük vagy átmeneti megoldásként huzatfogót rakjunk be. Napközben az ablakokon engedjük be a napfényt, és ekkor tartsunk 5-10 perces rövid és intenzív szellőztetést kereszthuzattal, este redőnnyel vagy függönnyel, szőnyeggel tartsuk bent a meleget. A hőérzetünket kedvezően befolyásolhatjuk huzatmentesítéssel, kb. 50% páratartalom beállításával növények és párologtató segítségével, és a lakásban meleg színek, textíliák, réteges öltözködés használatával.

 

Melegvíz tippek

- Szabályozzuk évszaknak megfelelően és lakószámhoz igazítva. Melegvízmérő órát is érdemes beszerelni és mérés szerint elszámolni.

- Vegyük lejjebb a hőfokszabályzót! Alacsonyabb vízhőfok = kisebb karbantartási költség, kevesebb vízkövesedés, hosszabb élettartam! 50-60 ºC a 80 ºC helyett = 20-50%-os energiaspórolás

- A bojler a lehető legközelebb legyen a vízfelhasználás helyéhez! Kisebb vízigény ellátására, vagy távol eső kifolyóknál (pl. mosogató) átfolyós vízmelegítőt építsünk be.

- A rendszeres karbantartás, vízkőtelenítés ajánlott: nő a berendezés élettartama és csökkenthető az energiaveszteség; hívjunk szakembert.

 

Áramtakarékosság

- A használaton kívüli készülékeinket ne hagyjuk készenléti üzemmódban, hanem kapcsoljuk ki. Áramtalanítsunk, mielőtt elmegyünk otthonról!

- A monitor képernyővédője valójában nem spórol energiát, inkább kapcsoljuk ki teljesen a monitort is. Ha csak rövid időre távozunk a számítógéptől (pl. ebéd idejére), érdemes hibernálni/altatni azokat.

- Használjunk kapcsolós hosszabbítót, így több gépet egy mozdulattal tudunk áramtalanítani.

- Készülékeink feltöltése után húzzuk ki a töltőt a konnektorból. Vagy szerezzünk be időzíthető dugalj-adaptert, amellyel pl. beütemezhető egy telefon töltési ciklusa! Érdemes napi vagy heti időkapcsolót (időzítő, kapcsolóóra) beszerezni, amin keresztül pontosan szabályozhatjuk, hogy mikor fogyasszon áramot az adott berendezésünk, készülékünk: például éjszakai áramra időzíthető mosógép vagy elektronikai kütyü.

- Fogyasztásmérővel kövessük nyomon készülékeink fogyasztását! Használjuk elektronikai eszközeinket a lehető legtovább, javíttassuk ameddig lehet. Az MTVSZ programja a tervezett elavulás ellen: https://greenfo.hu/hir/hivas-a-jovobol-csatlakozz-a-10-evig-hasznalhato-telefon-kampanyhoz

 

 

 

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg. A MTVSZ és Újbuda Önkormányzata mint konzorcium KEHOP-5.4.1-16-2016-00828 azonosítószámú Energiafordulat – Lakossági energiatudatossági szemléletformáló kampány Újbudán című projekt.