Világbank

A Világbank a legismertebb nemzetközi pénzügyi intézményt Bretton Woods-ban alapították 1944-ben. Hivatalosan 1946-ban kezdte meg működését. Fejlesztési bankként hiteleket és tanácsokat nyúlt az elmaradott és fejlődő országoknak, csökkentse a szegénységet. Sajnos az elmúlt több mint 60 évben a Bank nem teljesítette küldetését.

A Világbankként ismert csoport gyakorlatilag 5 szorosan együttmuködő intézményből áll:

  • Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank (International Bank for Reconstruction and Development, IBRD)
  • Nemzetközi Fejlesztési Társulás (International Development Association, IDA)
  • Nemzetközi Pénzügyi Társaság (International Finance Corporation, IFC)
  • Nemzetközi Beruházásvédelmi Ügynökség (Multilateral Investment Guarantee Agency, MIGA)
  • Nemzetközi Befektetések Vitarendezési Központja (International Centre for Settlement of Investment Disputes, ICSID)

A bankfigyelő Hálózat azért dolgozik, hogy:

  • a Világbank tevékenysége átlátható legyen;
  • a Világbank vegye figyelembe tevékenysége környezeti és szociális hatásait;
  • segítse a Világbank által finanszírozott beruházások által negatívan érintett közösségeket.

A világbank története

1944 USA - megalakul az IBRD.
1947 Hollandia - Hollandia megkapja az első kölcsönt, amelyből Indonézia függetlenségi törekvéseinek elnyomására is jut nemzetközi felháborodást kiváltva.
1956 Washington - Megalakul az IFC.
1960 Washington - Megalakul az IDA.
1964 Thaiföld - Világbanki hitel a Bhumibol Gátra, amelynek építése 3000 ember kitelepítésével jár együtt.
1965 Dél-Afrika - Az apartheid-rezsim világbanki hitelt kap az ENSZ határozatának ellenére.
1968 Indonézia - Világbanki hitel a véres katonai puccsal (500 000 halálos áldozat) hatalomra kerülő Suharto rezsimnek, miután az előző demokratikus kormány nem kapott hitelt.
1970 - Az első év, amelyben a Bank több pénzt kap vissza, mint amennyit új kölcsönökbe fektet.
1972 Románia - A Ceauceascu diktatúra kölcsönöket kap (1982-ig kb 2,4 milliárd dollárt kap világbanki hitelekből).
1973 Chile - Világbanki hitel a Pinochet-rezsimnek, miután a demokratikusan választott Allende-kormány nem kapott világbanki hitelt.
1976 Pakisztán - Világbanki hitel a Tarbeta Gátra, amelynek építése 300 000 embert tesz hajléktalanná.
1978 India - Világbanki hitel (451 millió dollár) az Upper Krishna Gátra, amelynek építése 220 000 ember erőszakos kitelepítésével jár együtt.
1979 Argentína - Világbanki hitelek (1 milliárd dollár) a Yacyreta Duzzasztóműre, amely a diktatórikus kormányzatú Argentína és Paraguay között helyezkedik el a Parana-folyón. Az első hitelt még a munkálatok elkezdése előtt elköltötték, a Yacyreta a "korrupció emlékművévé" vált. Építése során 50 000 embert telepítettek át.
1980 Washington - A Bank közzéteszi állásfoglalását az erőszakos áttelepítésekkel kapcsolatban, megkívánva a kormányzatoktól, hogy ezentúl dolgozzák ki az áttelepített emberek rehabilitációjára vonatkozó terveket.
1981 Brazília - Világbanki hitel a nagymértékű erdőírtással járó Polonoreste beruházásra.
1982 Mexikó - Mexikót eléri az eladósodási válság, a Világbank válik a fő adóssággyűjtő intézménnyé, amely a nyugati országok számára továbbítja a visszafizetéseket.
1983 - Civil kampány felerősödik, 1990-től a donor és a recipiens országok társadalmi szervezetei együttesen gyakorolnak nyomást a kormányzatokra és a Világbankra, hogy reformokat kezdeményezzenek.
1985 Bolívia - A világbanki szerkezet-átalakítási kölcsön eredményeként a felszökött élelem- és gázárak miatt kéthetes sztrájk és zavargások.
1986 Zambia - A világbanki szerkezet-átalakítási kölcsön eredményeként 120 %-kal felment élelmiszer-árak miatt zavargások. A zambiai elnök kijelenti, hogy a kölcsönnel járó megkötések teljesítése elviselhetetlen terhet ró az országra.
1986 Brazília - 500 millió dolláros világbanki hitellel fejeznek be egy duzzasztómű rendszert, amely érintetlen amazóniai erdőségek elárasztásához vezet.
1989 Venezuela - A világbanki szerkezet-átalakítási kölcsön eredményeként a felszökött benzin- és tömegközlekedési árak miatt zavargások törnek ki. A zavargások során 300 ember hal meg.
1990 Kína - A Tienanmen téren történt vérengzés után 8 hónappal világbanki hitelt kap Kína.
1991 Thaiföld - Világbanki hitel óriási társadalmi ellenállás ellenére a Pak Mun gát megépítésére, amely a Mekong folyó ökológiai rendszerét fenyegeti.
1991 Honduras - A világbanki szerkezet átalakítási kölcsön eredményeként a nemzeti elektromos vállalat dolgozóiból 700 főt elbocsátanak 3 hónap alatt.
1993 - A Világbank belső elemzése során kiderül, hogy a hitelek 37%-a pénzügyi szempontból nem kielégítő. Egy másik elemzés kimutatja, hogy eddig 2 millió ember áttelepítésére került sor Világbank által finanszírozott beruházások miatt.
1994 India - Az erősödő tiltakozás miatt a Világbank feladja a Narmada gát finanszírozását.
1994 - 1947 óta 6000 beruházás került megszavazásra a végrehajtó testületben.


Világbank és a Kitermelőipari Felülvizsgálat

A Kitermelő Ipari Felülvizsgálatot (EIR) 2002-ben indította útjára a Világbank válaszul számos civil szervezet kritikáira a kitermelő ipar káros hatásaival kapcsolatban. Az EIR keretein belül a Világbank az érdekelt felekkel együtt megvizsgálta a kitermelő iparral kapcsolatos jövőbeni szerepét és a független jelentés számos ajánlást fogalmazott meg. A Közép-Kelet-Európai Bankfigyelő Hálózat aktívan részt vett az EIR elkészítésében azzal a céllal, hogy fejlessze a bank teljesítményét környezeti és szociális területen.

A Felülvizsgálat ajánlásai között szerepel például, hogy a banknaki kell vonulnia az olajipar támogatásából 2008-ig, és sürgősen moratóriumot kell alkalmaznia a szén kitermeléshez kapcsolódó beruházásokra.

A Kitermelő Ipari Felülvizsgálat ajánlásai (pdf file, 100 kb)Sajtóközlemény a Világbank 60 éves évfordulója alkalmából:
Világbank: 60 év után változás, vagy folytatás ahogy eddig?

Levelet írtunk a magyar kormánynak, a Világbank elnökének jelölése alkalmából:
Háborús héja a Világbank élén?


Bővebben a Világbankról angolul itt