Mezőtúr

A Hármas-Körös hullámtere
A Hortobágy-Berettyó folyó
A Hármas-Körös hullámtere, Mezőtúr
A Körösök a szabályozás ellenére is kiemelkedő természeti értéket képviselnek. A főmeder, a morotvák és kubikgödrök vizeiben még megtalálhatóak a Körösök jellemző, védett halai, mint például a réti és vágó csík, széles kárász, halványfoltú küllő. A háborítatlan, öreg kubikerdőket, a gazdag cserjeszintű puha- és keményfa ligeteket az áradások után visszamaradó víz a hajdani mocsárerdőkhöz teszi hasonlatossá. A folyó melletti erdők gazdagok énekesmadarakban, lombkoronájukban gémtelepek alakulnak ki és ritka ragadozó madárfajok fészkelnek, az odvasodó fatörzsekben pedig számos odúlakó madár- és denevérfaj él.

Mit tehetünk a Hármas-Körös völgyének élővilágáért?
  • Közelítsük meg gyalog, kerékpárral, vagy lóval a vízpartot, ezzel is kímélve a környezetet!
  • A madarak és egyéb félénk élőlények viselkedését messziről, távcsővel figyeljük meg! Ne hagyjunk szemetet magunk után, és tartsuk be a vonatkozó természetvédelmi előírásokat! Horgászatunk során kerüljük a védett halfajokat, kifogás esetén haladéktalanul bocsássuk vissza őket!
  • Ismerjük meg a környező területek hagyományos paraszti kultúráját is: a hátakra épült körös-vidéki tanyákat, a megőrzött ősi gazdálkodási formákat és eszközöket, az őshonos magyar állatfajtákat! Vásároljunk helyi gazdálkodóktól és kézművesektől termékeket, segítve a természeti értékek fennmaradását és a helyi emberek megélhetését!
  • Támogassuk a helyi kezdeményezéseket, emeljük fel szavunkat a káros tevékenységek, például a helyenként káros mértéket öltő vízparti építkezések ellen!
Töltse le a Körösökről készült tablót vagy szórólapot! (tabló/szórólap)

A Hortobágy-Berettyó folyó, Mezőtúr
Mezőtúr egyik kiemelkedő természeti értéke a Hortobágy-Berettyó folyó, mely a mezőtúri szakaszon ugyan ásott mederben folyik, de ennek ellenére a terület szépsége és a látnivalók sokasága megközelíti a folyó természetesebb, védett szakaszainak értékeit. A folyó és árterülete mellett a mentett oldal kiterjedt füves élőhelyei is kiemelkedő természeti értéket képviselnek.

Mit tehetünk a Hortobágy-Berettyó élővilágának megőrzéséért?
  • A Hortobágy-Berettyó ezen szakasza kenutúrákra kiválóan alkalmas, a gátakon kerékpározásra nyílik lehetőség, a környező füves területek pedig a lovas túraútvonalak céljául is ideálisak. Fedezzük fel a természet szépségét, szervezzünk kerékpáros-, lovas-, gyalogos-, vagy kenutúrát ismerőseinknek, családtagjainknak!
  • A vadvirágokban gazdag rétek fennmaradását a kaszálás vagy legeltetés biztosítja. Vásároljunk helyi állattartóktól (pl. piacon) tejterméket, húst, gyapjú- és bőrtermékeket, mellyel a természeti értékek megőrzéséhez is hozzájárulunk!
  • Vásároljunk és fogyasszunk helyből származó halakat, ezzel is segítve a helyi halgazdálkodást! A szelíd horgászturizmusra is ideális a Hortobágy-Berettyó vidéke, mely gazdag halfaunának ad otthont. A horgászat során keletkezett hulladékot mindig vigyük haza magunkkal, és tartsuk be a vízpart megóvására irányuló előírásokat is!
Töltse le a Hortobágy-Berettyóról készült tablót vagy szórólapot! (tabló/szórólap)
« vissza