Fenntarthatóság: nincs egyértelmű válasz, gondolkodni kell!

Fenntarthatóság: nincs egyértelmű válasz, gondolkodni kell!

A környezetvédelmi világnap alkalmából nyolc ország aktivistái egy közös videóban hívják fel a figyelmet: amikor a természetvédelem, fenntarthatóság szempontjait is figyelembe akarjuk venni mindennapi döntéseinkben, nincs mindig elegendő információnk ahhoz, hogy valóban helyes döntéseket hozzunk. Ezért is jött létre a „Game ON - Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak” című program. Célunk, hogy tudatosítsuk az emberekben, gondolkodjunk, majd jó egyéni döntésekkel induljunk el a helyes irányba.

Melyik környezetileg a fenntarthatóbb? Elsétálni a legközelebbi szupermarketbe vagy elautózni a 10 km-re található csomagolásmentes boltig? Indiai mosódiót vagy hagyományos hazai mosóport használni? Tévézni egy órán keresztül vagy venni egy újságot? Nyolc ország aktivistái próbáltak válaszokat adni ezekre és ezekhez hasonló kérdésekre ebben a videóban.

„A közös kommunikációs kampányt 6 hónapos előkészítő időszak előzte meg, miután hét európai partnerszervezettel közösen elindítottuk a Game ON programot az Európai Unió támogatásával. Célunk az, hogy a lehető legtöbb embert elérve felhívjuk a figyelmet a problémákra és megoldásokra. Így akarunk mindenkit cselekvésre ösztönözni, hogy még hosszú ideig benne lehessünk a bolygónk által millió évekkel ezelőtt indított „játékban” - mondta Thor Morante Brigneti a CEEweb a Biológiai Sokféleségért kommunikációs és projektkoordinátora.

A nehéz kérdések megválaszolásában nem maradhatunk magunkra. Egyéni és közösségi szinten, valamint a döntéshozói szinten is helyes válaszokat kell adnunk. Meg kell adni továbbá az ehhez szükséges segítséget, valamint olyan szabályozási és jogi környezetet, ami határozott irányt mutat. Ezért indította el a Magyar Természetvédők Szövetsége az Életigenlő társadalmat és gazdaságot!  petíciót. Mi, magyarok kétszer annyi természeti erőforrást használunk fel évente, mint amennyi fenntarthatóan rendelkezésünkre állna. Gyökeresen kell hát megváltoznunk, s a változásnak minden szintre ki kell terjednie  - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a program magyar partnerének ügyvezető elnöke. 

 

A „Game ON” program számos játékos tevékenységet is tartalmaz, melynek célja felhívni a figyelmet a fenntartható életmód fontosságára. A tervek között szerepel még többek között geocaching, társasjáték, videók, színházi programok, iskolai vetélkedők, táborok megszervezése, telefonos applikáció fejlesztése. Célunk, hogy választ nyújtsunk és konkrét segítséget adjunk a fentihez hasonló fogós kérdések megválaszolásához, azért, hogy valóban tudatos döntéseket hozhassunk a jövőnk érdekében.

 

Videók:

A program népszerűsítésére készült videók az alábbi linkeken tekinthetők meg.

Sajtburgerrel a hasunkban tekerni, vagy egy hatékony autóval utazni? Nap mint nap döntéseket hozunk meg, de vajon fenntarthatóan döntünk? A válasz nem is olyan egyszerű...

https://youtu.be/4G9rfsY9PAQ

A „Game ON - Ne hagyd, hogy az éghajlatváltozás véget vessen a játéknak” című program fő célkitűzéseit mutatja be az alábbi kisfilmünk.

https://www.youtube.com/watch?v=TvYFzB95u1E

LightsOff kapcsold le a villanyt, mielőtt a Föld is lekapcsolna!

https://www.tiktok.com/@climate.game.on/video/6834026814130736390

 

A projekt honlapja: https://climategame.eu