Az MTVSZ ifjúsági tagjai ez EU-s Klíma Nagykövetek találkozóján

Az MTVSZ ifjúsági tagjai ez EU-s Klíma Nagykövetek találkozóján

Az elmúlt hónapokban a Magyar Természetvédők Szövetsége, nyolc középiskolai diákot készített fel klímapolitikai témákban. A képzéssorozat során a résztvevők megismerkedtek a COP29 ENSZ Klímacsúcson napirenden lévő legfontosabb kérdésekkel és kihívásokkal. A programunkhoz csatlakozott Dr. Botos Barbara, Magyarország Utazó Klíma Nagykövete is, aki az ősz elején tartott MTVSZ Éves Találkozón segített elmélyíteni a résztvevő fiatalok tudását. Dr. Botos Barbara interaktív és játékos, ugyanakkor mélyreható módon mutatta be a globális klímaügyek összetettségét, különösen a COP29 csúcson várható tárgyalásokra és kihívásokra koncentrálva. A közös munka során a fiatalok betekintést nyerhettek a klímapolitika aktuális helyzetébe.

Október 8-án Budapesten került sor az Európai Unió Klíma Nagyköveteinek találkozójára, ahol a résztvevők az EU közös álláspontját készítették elő a közelgő COP29 csúcsra. A találkozón az MTVSZ ifjúsági programjának négy tagja lehetőséget kapott arra, hogy felszólaljanak és kérdéseiket intézzék a jelenlévő diplomatákhoz és szakértőkhöz. Ez a lehetőség különleges alkalom volt a fiatalok számára, hogy közvetlenül bekapcsolódhassanak a klímatárgyalások előkészítésébe, és hangot adhassanak saját aggodalmaiknak és kérdéseiknek.

A fiatalok mélyreható és gondolatébresztő kérdéseket tettek fel, többek között a kis szigetországokból (SIDS) érkező menekültek helyzetével kapcsolatban. Felvetették azt is, hogy az Európai Unió mennyire kívánja ambiciózusabbá tenni a következő Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulását (NDC). Ezek a kérdések rávilágítottak arra, hogy a fiatalok számára mennyire fontos a globális igazságosság és a felelősségvállalás, különösen azokkal az országokkal szemben, amelyek a klímaváltozás hatásait leginkább elszenvedik.

Szervezetünk büszke arra, hogy fiataljaink ilyen aktív és elkötelezett szerepet vállaltak a nemzetközi klímapolitikai párbeszédben, és bízunk benne, hogy a COP29-en is meghallgatásra találnak majd ezek a fontos témák.