A PER – Vádlottak padján az éghajlati válság felelősei középiskolásoknak szóló interaktív foglalkozás sorozat

A PER – Vádlottak padján az éghajlati válság felelősei középiskolásoknak szóló interaktív foglalkozás sorozat

A Magyar Természetvédők Szövetsége a 2023/2024-es tanév második felében országszerte megkezdte középiskolásoknak szóló „A PER – Vádlottak padján az éghajlati válság felelősei” címmel interaktív, klímaperekkel kapcsolatos foglalkozás sorozatát. A programban 9 intézmény vett részt, ahol összesen 11 foglalkozást tartottunk 391 diák számára.

A program két részből áll – egy előadásból és egy szituációs játékból. Az előadás során a feltárjuk miért is fontos a klímaváltozásról beszélni és mi a különbség a korábbi hőingadozások és a jelenlegi globális felmelegedés között. Ezt követően a nemzetközi és a hazai környezetpolitikai célokkal barátkozunk, kitérve arra, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, ha a döntéshozók által alkotott stratégiák és szabályozások nem valósulnak meg és veszélyeztetik a tiszta és egészséges környezethez való jogainkat. Szemléletes példákon keresztül vezetjük be a résztvevőket a társadalmi szereplők által indított klímaperek világába. 

A foglalkozás második felében egy szituációs játékon keresztül keressük az éghajlati válság valódi felelőseit. A játék során egy klímapert modellezünk, ahol a résztvevők különböző csoportok bőrébe bújva egy bírósági tárgyalás keretein belül kell, hogy bizonyítsák az általuk készített védőbeszédükben miért is nem vonhatóak felelősségre.

A foglalkozást az előadásra és játékra való reflexióval zárjuk, melyben kitérünk az éghajlati válság tényleges felelőseire és a lehetséges megoldásokra, amik segíthetnek a következmények mérséklésében. A programok interaktív módon zajlanak, a résztvevők bármikor megoszthatják és megbeszélhetik felvetéseiket, ötleteiket a klímaperekkel és az éghajlatváltozással összefüggésben.