A PER - egyetemistáknak szóló interaktív foglalkozás sorozat

A PER - egyetemistáknak szóló interaktív foglalkozás sorozat

A Magyar Természetvédők Szövetsége a 2023/2024-es tanév második felében országszerte megkezdte egyetemistáknak szóló „A PER” címmel interaktív, klímaperekkel kapcsolatos foglalkozás sorozatát. A programban 7 intézmény vett részt, ahol összesen 9 foglalkozást tartottunk 132 egyetemista számára.

A program két részből áll – egy előadásból és egy szituációs játékból. Az előadás során a résztvevők megismerik a nemzetközi és hazai klímapolitikai célokat kitérve arra, hogy milyen eszközök állnak rendelkezésünkre, ha a döntéshozók által alkotott stratégiák és szabályozások nem valósulnak meg és veszélyeztetik a tiszta és egészséges környezethez való jogainkat. Ezt követően szemléletes példákon keresztül éghajlatvédelemmel kapcsolatos peres ügyeket vizsgálunk meg, mint lehetséges cselekvési módokat, amellyel ösztönözhetjük a döntéshozókat valós megoldások kidolgozására és végrehajtására. 

A foglalkozás második felében egy klímapert modellezünk, ami illeszkedik a magyar jogi eljárásokhoz. A téma középpontjában a klímaválsággal szembeni elkötelezesség hiánya áll. A résztvevők különböző szereplők bőrébe bújva, mint például a fiatalok, a környezetvédők, a döntéshozók, vállalatok ismertetik és képviselik állásponjatikat.

A foglalkozást reflexióval zárjuk, melyben összefoglaljuk a korábban elhangzott legfőbb érveket és megvitatjuk, milyen irányba érdemes fejlődnie a hazai környezetpolitikának az éghajlatváltozás következményeinek mérséklése érdekében.