Bővül a Közösségi Energia Szolgáltató, a Magyar Természetvédők Szövetsége által alapított energiaközösség

Bővül a Közösségi Energia Szolgáltató, a Magyar Természetvédők Szövetsége által alapított energiaközösség

Új helyi partnereket keres a KESZ Közösségi Energia Szolgáltató Nonprofit Kft., hazánk egyik első regisztrált energiaközössége. Az együttműködés során először napelemes beruházások megvalósítása, majd hosszútávú energetikai, energiahatékonysági együttműködések kialakítása következik. 

Az energiaközösségünk célja, hogy valódi zöld megoldások iránt elkötelezett közösséget építsünk: közösségünk tagjai számára kedvező, kis terhet jelentő pénzügyi konstrukcióban nyújtsunk megújuló energia és energiahatékonysági szolgáltatásokat, valósítsunk meg közösen beruházásokat. A megtakarításokat közösségünk tagjai számára forgatjuk vissza, folyamatos szakmai és technológiai tanácsadást, tapasztalatcserét biztosítunk, kihasználjuk az energiaközösségben rejlő lehetőségeket, például a fel nem használt villamos energia közös értékesítésével. 

A több civil szervezet által alapított és 2023. október 10-én nyilvántartásba vett energiaközösség, a KESZ Közösségi Energia Szolgáltató Nkft. januárban benyújtotta első projekthelyszíne, a Budapest II. kerületében található Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház napelemes rendszerére vonatkozó hálózati csatlakozási igényét, melyre már megkapta a beruházás megkezdéséhez szükséges műszaki gazdasági tájékoztatót is. 

A mostani partnerkeresés során a KESZ elsősorban jelentős villamosenergia-fogyasztással (KIF III. tarifa, idősoros elszámolás) rendelkező intézményeket keres napelemrendszer telepítésére. Ezek lehetnek például önkormányzati, civil vagy egyházi fenntartású művelődési házak, oktatási intézmények, kulturális- és sportlétesítmények, közösségi terek, civil központok, társadalmi vállalkozások, szövetkezetek, szociális szövetkezetek, szociális intézmények, anyaotthonok, bentlakásos intézmények, olyan kisvállalkozások, ahol napközben folyamatosan szükség van a villamos energiára. 

Az így szerzett tapasztalatokat felhasználva és az új szabályozási változásokhoz alkalmazkodva bővül majd folyamatosan a közösség például társasházakkal, egyéni fogyasztókkal.  

 

A KESZ partnerkereső felhívása elérhető itt: 

mtvsz.hu/kesz-partnerkereso 


A KESZ honlapja: 

kesz.kozenergia.hu 


A KESZ facebook oldala friss hírekkel: 

facebook.com/kozossegienergia 


Energiaközösség Tudástér - energiaközösségek indításához szükséges információk egy helyen: 

tudaster.kozenergia.hu