Verespatak megmenekült! - A kanadai cég elvesztette a Románia ellen indított ISDS-pert

Verespatak megmenekült! - A kanadai cég elvesztette a Románia ellen indított ISDS-pert

Washington-Bukarest-Budapest, 2024. március 9. - Győzött az igazság: a washingtoni székhelyű ICSID testületének péntek késő este közzétett döntése szerint a kanadai Gabriel Resources cég elvesztette a román állam ellen indított ISDS-pert, amelyben több milliárd dollár kártérítést követelt a Verespatakra tervezett aranybánya-beruházás meghiúsulása miatt.

A Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központja (ICSID) kihirdette döntését a Gabriel Resources által Románia ellen indított ügyben. A kanadai cég a verespataki aranybánya megnyitásának meghiúsulása miatt indított ISDSD-pert.[1] A per 2023 szeptemberében fejeződött be, de a döntést csak pénteken közölték az érintett felekkel.

Verespatak megmenekült! Hiába próbálta a kétes hírű kanadai cég korrupcióval, vesztegetéssel, majd egy "offshore-bíróságon" indított ISDS-perrel kikényszeríteni a cianidos technológiájú beruházás engedélyezését, nem jött be a számításuk. Miután nem sikerült megszerezniük a szükséges engedélyeket, ráadásul Verespatak felkerült a Világörökség listára is, a Gabriel Resources arra számított, hogy a román állam beperlésével legalább ki tudnak préselni több milliárd dollár "kártérítést" a román adófizetőktől, ezúttal győzött az igazság  - kommentálta a hírt Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Jegyzetek

 [1] Az ügy hátteréről tegnapi blogbejegyzésünkben számoltunk be részletesen: