Növényvédőszerek - Léket kapott az Európai Zöld Megállapodás hajója

Növényvédőszerek - Léket kapott az Európai Zöld Megállapodás hajója

Szomorú nap volt február 6-a egészségünk és a biológiai sokféleség számára: az Európai Bizottság visszavonta a növényvédőszer-felhasználás csökkentését célzó rendelettervezetet.

Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke kedden bejelentette, hogy visszavonja azt a rendelettervezetet, amely "növényvédőszer" felhasználás 50%-os csökkentését tűzte volna ki célul 2030-ra. E döntés tulajdonképpen azt jelenti, hogy a gazdákat és a fogyasztókat továbbra is mérgezik majd a "növényvédőszerek", a természet állapota tovább romlik, miközben a vegyipari óriáscégek hatalmas profitot zsebelnek be.

Von der Leyen ezzel a döntéssel szembemegy többek között annak a több, mint egymillió uniós polgár akaratával is, akik a "Mentsük meg a méheket és a gazdákat!" európai polgári kezdeményezés keretében sürgették a "növényvédőszerek" felhasználásának több, mint 80%-os csökkentését 2030-ig. A természet globális szinten hanyatlik. Ennek fényében, nem szabad engedni az agrobiznisz nyomásának. Nem engedhetjük meg, hogy ne szülessen érdemi válasz a "növényvédőszerek" által okozott problémákra. Valódi megoldásokra van szükség most, hogy támogassuk a gazdákat a mérgező vegyi anyagokról való átállásban.