Magyar fiatalok is üzentek a klímacsúcsra

Magyar fiatalok is üzentek a klímacsúcsra

Budapest – A Magyar Természetvédők Szövetsége ifjúsági programjának fiatal nagykövetei aktív szerepet vállaltak a Dubaji klímacsúcsra való felkészülésben. 

November közepén a fiatal aktivisták találkoztak Magyarország utazó klímanagykövetével, dr. Botos Barbarával, és fejezték ki aggodalmaikat és javaslataikat a klímaváltozás elleni küzdelem terén.Az esemény során, melyen a Sárospataki Református Kollégium Gimnáziuma és az egri Andrássy György Katolikus Gimnázium diákjai is részt vettek, a fiatalok az energetikai átállás, a vasúti közlekedés fejlesztése és az akkumulátorgyárak helyzete iránt érdeklődtek. Dr. Botos Barbara ígéretet tett arra, hogy tolmácsolja a fiatalok kérdéseit és javaslatait a kormány felé, valamint személyes videókban tájékoztatja a klímacsúcsról a fiatalokat.

 

November 27-én Magyarország a Klímacsúcs előtt címmel rendezte meg a Magyar Természetvédők Szövetsége konferenciáját a jövő nemzedékek szószólójával és az Éghajlatvédelmi Szövetséggel együttműködve, amelynek a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adott otthont. A rendezvény különleges hangsúlyt fektetett a klímaigazságosság témakörére, figyelembe véve az ENSZ COP28 klímacsúcsot, mely a napokban Dubajban kezdődött.

Az eseményen hangsúlyozták az éghajlatváltozásra való válaszok fontosságát, külön kiemelve az állami szereplők, a civil szervezetek és a fiatal generációk együttműködését. 

A konferencián a résztvevő előadók részletesen megvitatták az aktuális hazai és nemzetközi klímapolitikai kérdéseket, együttműködve a válaszok keresésében  az éghajlatváltozás által okozott generációs és globális igazságtalanságokra.

Az esemény továbbá lehetőséget teremtett a tízezernél több iskolást megmozgatóa "Mozdulj a klímáért - A közösség ereje!" kampány üzeneteinek átadására. Dr. Botos Barbara, klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet, valamint Szántó Gábor, klímapolitikai főosztályvezető személyesen vették át a fiatalok üzeneteit, erősítve a klímavédelem iránti közös elkötelezettséget és a közösség erejét.

A hónap eseményei megmutatták, hogy a magyar fiatalok képesek aktívan fellépni a klímaváltozás okozta generációs és globális igazságtalanságok ellen.

Támogatta az EU.