A glifozát-alapú gyomirtó szerek összefüggésbe hozhatók a fiatal korban jelentkező leukémiával - mondja egy új tanulmány

A glifozát-alapú gyomirtó szerek összefüggésbe hozhatók a fiatal korban jelentkező leukémiával - mondja egy új tanulmány

Egy szerdán bemutatott tanulmány új adatokat közölt arról, hogy a korábban is rákkeltőnek vélt glifozát tartalmú gyomirtó szerek alacsony szintje hogyan okozott leukémiás eseteket fiatal patkányoknál a korai kitettséget követően. (1) A Magyar Természetvédők Szövetsége és a Pesticide Action Network Europe kéri a magyar kormányt, hogy jelen információk tükrében változtassa meg a rákkeltő kockázatú glifozát további használatát eddig támogató álláspontját, és ne szavazza meg a gyomirtó újraengedélyezését.

Az olaszországi Ramazzini Intézet koordinált "Globális glifozát-tanulmány" (Global Glyphosate Study) nevű nemzetközi, több intézményt érintő kutatás első karcinogenitási adatait szerdán mutatták be Bolognában, egy nemzetközi konferencia keretében. A tanulmány eredményei új fénybe helyezik a glifozát totális gyomirtó újraengedélyezésével kapcsolatos uniós vitát. 

A glifozát engedélyezett használatának 10 évre történő megújításáról szóló döntő fontosságú második uniós szavazás november közepére várható. Az októberi első szavazás során nem érték el az újraengedélyezéshez szükséges minősített többséget.

A Pesticide Action Network (PAN) Europe, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WeMove felszólítja az Európai Bizottságot, hogy vonja vissza a glifozát engedélyének megújítására vonatkozó jelenlegi javaslatát, tekintettel a több kutatóintézet által végzett globális glifozát-tanulmányból származó új bizonyítékokra, amelyek szerint a glifozát már alacsony dózisban is rákot okoz.

"Az uniós intézményeknek messzemenően figyelembe kell venniük ezt a magas színvonalú tanulmányt, amely riasztó új bizonyítékokkal egészíti ki a glifozátnak a nyirokrendszerben kifejtett rákkeltő hatásáról szóló korábbi megállapításokat, amelyeket egérkísérletek és humán epidemiológiai tanulmányok is alátámasztanak - emelte ki Simon Gergely, a Pesticide Action Network Europe szakértője.

"A tanulmány alátámasztja, hogy a glifozát engedélyének megújítását célzó javaslat feltétlenül megkérdőjelezhető, sőt egyértelműen ellentétes az uniós jogszabályokkal. Az európai hatóságok óriási hibát követtek el, amikor azt a következtetést vonták le, hogy a glifozát és a reprezentatív készítménye biztonságos. Most az lenne az egyetlen helyes lépés, ha az EU visszavonná a jelenlegi újraengedélyezési javaslatot, és nem javasolná a glifozát újraengedélyezését – tette hozzá Angeliki Lysimachou, PAN Europe tudományos és szakpolitikai vezetője. 

Arra kérjük a magyar kormányt, hogy jelen információk tükrében változtassa meg a rákkeltő kockázatú glifozát további használatát eddig támogató álláspontját, különösen, hogy hazánk vezeti az Európai Unióban a daganatos megbetegedések miatti elhalálozások listáját – hangsúlyozta Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője.

Az októberi tagállami szavazás során 9 ország nem, a többi tagállam - köztük hazánk - támogatta a glifozát újraengedélyezését, de minősített többség híján november közepén újra szavaznak a tagállamok a glifozát európai sorsáról.

 

 

Jegyzetek:

[1] A vizsgált termékek egyike a BioFlow (MON 52276) reprezentatív készítmény volt, amelyről az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság nemrégiben megállapította, hogy "nincs kritikus aggodalomra okot adó terület" - ami azt jelenti, hogy az emberi egészség és a környezet szempontjából megfelel az engedélyezéshez szükséges valamennyi biztonsági kritériumnak.

Az uniós jogszabályok (1107/2009/EK rendelet) értelmében az olyan növényvédő szereket, amelyek potenciálisan károsíthatják az emberi egészséget és/vagy a környezetet, ki kell vonni a forgalomból. Az Európai Bíróság (C-616/17 https://curia.europa.eu/juris/liste.jsf?num=C-616/17) kiemelte, hogy a termékeket és hatóanyagokat alaposan meg kell vizsgálni annak bizonyítására, hogy nem okoznak hosszú távú toxicitást és/vagy rákkeltő hatást.