ClimateQuest geoláda kihívás indul

ClimateQuest  geoláda kihívás indul

ClimateQuest játékunk egy igazi modern kincsvadászat, melynek során geoládákat rejtettünk el Magyarország különböző, érdekes pontjain. Ezeken keresztül szeretnénk megmutatni nemcsak természeti kincseinket, de azt hogyan érint minket és környezetünket az éghajlatváltozás valamint milyen megoldások állnak rendelkezésünkre. A ClimateQuest teljesítéséhez hat rejtekhelyet kell megtalálnod. Töltsd le a geocaching alkalmazást és fedezd fel nemcsak a hazai, de a nemzetközi rejtekhelyeket is.

A bűvös hatos és a kajárpéci Grand Canyon

Ismerd meg a Sokorói dombvidék szurdikját! Ez a természeti képződmény, több mint 300 éves. A helyi agyagbányászatot és a területen emiatt kivágott erdőt követő heves esőzések alakították ki ezt a ma is látható geológiai képződményt. Az évtizedek során újra kialakult vegetáció számos állat ás növényfajnak ad otthont. A ládához vezető ösvényen végighaladva megfigyelheted az április és június között virágzó, védett bíboros kosbort és a helyi jelentőségő hatos tölgyet.

A természet küzdelme

Ez a Mecsekben rejtőző láda egy felhagyott bánya területén található, aminek víztornyát a 80-as években felrobbantották. Sajnos a terület rehabilitációja elmaradt, így valós rekultivációra nem került sor. A helyszínen megfigyelhetjük, hogyan a robbantás után otthagyott maradványokat hogyan ölelte körbe újra a természet.

Az alumínium italosdoboz útja

A 2010-ben világszerte ismertté vált Kolontár sajnos nem természeti adottságai miatt kapott hirtelen figyelmet. A vörösiszap katasztrófa helyszíne, remekül bemutatja számunkra az emberi gondatlanság következményeit. Ha ennek a ládának a keresésére indulunk, megismerhetjük az emberekre és az élővilágra is veszélyes, erősen lúgos vörösiszap útját és megfigyelhetjük az évekig tartó helyreállítási munkálatok eredményét, Kolontár újjászületését.

Gömörszőlős, az ökofalu

A picike faluban található Ökologiai Intézet által elindított fenntartható faluprogram keretében számos kulturális jelentőségű épületet, műhelyt sikerült megmenteni. Az Intézet fő célja, hogy megismertesse az emberekkel, hogyan tudnak meglévő erőforrásaikból gazdálkodni, anélkül, hogy többet vennének el, mint amennyi rendelkezésükre áll. A falu és környéke remek példát állít ennek, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a mélymulcsos gazdálkodással, a permakultúrás kerttel vagy akár az őshonos állattartással. A láda keresésére indulva pedig felfedezhetjük a falu melletti dombok között rejtőző több százéves gyümölcsöst is.

A  hazai útvonalak a ClimateQuest sorozat részét képezik, amely 8 európai országban 43 rejtekhelyen keresztül vezet el olyan érdekes helyekre, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a természetvédelemhez vagy az éghajlatváltozáshoz. Magyarországon 6 geoládát helyeztünk el, de találhatsz még Bulgáriában, Romániában, Szlovákiában, Csehországban, Németországban, Lettországban és Litvániában is.

Geoládák Magyarországon:

Gyöngyvirágos-tölgyes

Ez a láda egy helyi jelentőségű természetvédelmi területre fog elkalauzolni. Az itt található erdő, az egyike a valamikor itt található hatalmas erdőségeknek és számos hazánkban őshonos állat- és növényfajnak nyújt menedéket. Remek helyszín az elcsendesülésre vágyódó vándorok számára. Pihenj meg és engedd, hogy átjárja érzékszerveidet a virágok illata és a madarak éneke!

Őskohó a természet ölelésében

Gyere és ismerd meg Európa egyik utolsó őskohóját. Ennek a ládának a megtalálása a régmúltban is elkalauzol minket, amikor az acélipar még csak kibontakozóban volt. A kohászati műemlék és környéke megmutatja, hogyan használták ki az emberek a természet adta lehetőségeket, valamint azt, hogy mennyire fontos egy terület valódi rehabilitációja, helyreállítása.

A kihívásba a Game on projekt hivatalos felületéről tudsz bekapcsolódni: 

Caches HU – ClimateQuest (climategame.eu)