Hogyan költsünk el 2585 milliárd forintot? Két hete van a magyar lakosságnak elmondani erről a véleményét nyár közepén

Hogyan költsünk el 2585 milliárd forintot? Két hete van a magyar lakosságnak elmondani erről a véleményét nyár közepén

Július 28. péntek 17 órakor került ki a kormányzati EU pályázati portálra a közel 2060 Mrd Ft uniós forrás elköltéséről szóló magyar Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv (HET) “RRF REPowerEU” fejezetének 67 oldalas tervezete “társadalmasításra”. Miközben a magyar lakosságnak és szakmai szervezeteknek csupán két augusztusi hetük van rá, az Európai Bizottsággal már hónapok óta egyeztet a magyar kormány. A Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) szerint – amely a 2020-as kezdetektől kísérte figyelemmel és véleményezte szakmailag a HET dokumentumokat és folyamatokat – ezt a háztartásokat alapjaiban érintő tervet érdemben egyeztetni kell a magyar lakossággal, energetikai szakmai szervezetekkel, önkormányzatokkal és más érintettekkel, ha azt akarjuk, hogy sikeres legyen. A lakossági napelemes RRF pályázat fiaskója is mutatja, hogy a tervezéskor a megvalósítók, célcsoportok szempontjait és észrevételeit is (időben) figyelembe kellene venni. 

 

“A lakosságot már korábban cserben hagyták azzal, hogy a 200 milliárd Ft uniósforrás keretű RRF lakossági napelemes pályázat tervezése és kivitelezése félrement, jelentős részben amiatt, mert azokba nem vonták be időben, megfelelő konzultációval az érintett lakosságot, napelemes cégeket és szakmai szervezeteket, szövetségeket, alig vették figyelembe észrevételeiket. Most egy annál tízszer nagyobb RRF terv társadalmi konzultációját akarja a Miniszterelnökség nyár közepén, két hét alatt lefolytatni. A RRF REPowerEU tervezetben többek között 224 milliárd Ft-os lakossági energiahatékonysági beruházási program szerepel. Joggal tartanak az érintettek attól, hogy ez az alapjaiban pozitív program megvalósítása is félremegy, mert megint nem lesz érdemi véleményezési lehetőség: ez a nyárközepi két hét alkalmatlan erre.” - mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlatvédelem és energia programigazgatója.

 

A tervezetben az energiaátmenetet elősegítő, jó programok mellett (pl. lakossági energiahatékonysági program) mellett van több problémás beruházás is. A 2060 milliárd Ft-ból több mint 230 milliárd Ft uniósforrás támogatást szán a kormány fosszilis infrastruktúrára (gázhálózat kapacitásbővítés, gáztároló beruházások, kőolaj-vezeték kapacitás- és finomítói rugalmasságnövelés) és további több mint 240 milliárd Ft-ot olyan "zöld gazdasági/technológiai” beruházásokra, amelyek részben szintén meghosszabbítanák az ország fosszilis-függőségét azzal, hogy csővégi álmegoldásként többek között CCUS-t azaz szén-dioxid leválasztást és tárolást is támogatnának.

 

“A valódi rezsicsökkentéshez azaz a legalább 2,6 millió energiapazarló, rossz energiateljesítményű magyar lakás energetikai felújításához ÉVENTE 100-150 ezer lakást kellene felújítani, ehhez képest nem érthető, miért csak 224 milliárd Ft-tal tervezi támogatni a kormány a felújításokat az RRF REPowerEU tervben (ez 20 ezer háztartásra lesz szerintük elég). Ez a KEHOP Plusz felújítási keretével együtt (2029-ig 37666 db háztartás felújítása) is fájóan kevés lesz.” - mondta Botár Alexa.

 

A szakmai szervezetek rendszeresen jelezték, hogy a RRF REPowerEU tervezet tartami alkalmassága és a megvalósítás sikeressége is múlik az érdemi társadalmi egyeztetésen.

 

“Év eleje óta rendszeresen szorgalmazzuk, májustól úgy is mint a HET Monitoring Bizottság civil tagjai, hogy időben hozzák nyilvánosságra a tervezetet társadalmi véleményezésre; az Európai Bizottsággal való előkészítő egyeztetésre hivatkozva mindig türelmünket kérték. Mikor látható lett, hogy a társadalmi egyeztetés nyár közepén történhet meg, a REPowerEU-val foglalkozó szakmai szervezetek azonnal kérelmet írtak a Miniszterelnökségre, hogy az érdemi társadalmi konzultáció érdekében szeptemberben is fogadjanak majd véleményeket. Érdemi választ még nem kaptunk, de a társadalmi egyeztetés elindult minimális határidővel nyár közepén. Várjuk az Államtitkárság mielőbbi tájékoztatását, hogy meghallgatták-e közérdekű követelésünket, vagy csak ez a 10 munkanap lesz-e biztosítva a konzultációra. Ha csak utóbbi, azt nemcsak a magyar lakosság, hanem az Európai Bizottság is rossz néven veheti.” - mondta Botár Alexa.

 

HÁTTÉR:

A HET REPowerEU tervezet a Helyreállítási Hitelre és REPowerEU fejezetre való magyar energetikai beruházási terveket hivatott tartalmazni a Helyreállítási Terv kiegészítéseként. A tervezetben szereplő beruházásokra a kormány szerint összesen 2585 milliárd Ft-ra van szükség. Ehhez 2058 milliárd Ft uniós forrást hívna le az Európai Bizottságnak várhatóan augusztus 31-ig benyújtandó tervvel. A 2058 milliárd Ft-ból 650 Mrd Ft-ot pénzügyi eszközként, 1408 Mrd Ft-ot vissza nem térítendő támogatásként nyújtanának majd a projekteknek. A magyar kormány nemrég úgy döntött, hogy a korábbi tervekkel ellentétben mégis kéri az uniós helyreállítási eszköz (RRF) hitelkeretét, ezért a REPowerEU fejezet mellett azt is kell tartalmaznia a tervezetnek. A tagállami REPowerEU fejezetektől elvárt, hogy kifejtsék: hogyan, milyen intézkedésekkel, programokkal kívánja az ország csökkenteni, megszüntetni az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségét az energiatakarékosság, a beszerzési források diverzifikálása és az energiaátmenet (tiszta energiára való átállás) felgyorsítása révén.

 

 

Társadalmi konzultáció felhívás - Teszt : https://test.palyazat.gov.hu/rrf-repowereu-fejezet-vlemnyezs

Társadalmi konzultáció - végleges éles: https://www.palyazat.gov.hu/rrf-repowereu-fejezet-velemenyezes

Szakmai szervezetek levele Navracsics miniszternek az érdemi társadalmi konzultációért: https://www.mtvsz.hu/uploads/files/TFM_RepowerEU_konz_utemezes_level_2023jul17_6szervezet.pdf