Energiahatékony épületeket akar? Július 7-ig véleményezze a felülvizsgált NEKT-tervet!

Energiahatékony épületeket akar? Július 7-ig véleményezze a felülvizsgált NEKT-tervet!

Most lehet véleményezni! Az Energiaügyi Minisztérium július 7-ig várja a felülvizsgált Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) tervezetének társadalmi észrevételeit, itt érhető el: https://kormany.hu/hirek/tarsadalmi-egyeztetesen-a-felulvizsgalt-nemzeti-energia-es-klimaterv  Az alábbiakban röviden összefoglaljuk, hogy az MTVSZ szerint melyek a kritikus témák, amiket ki kellene fejtenie a NEKT-nek:

 

  1. A NEKT az energiafelhasználás csökkentését és az energiahatékonyságot helyezze előtérbe. A NEKT mutasson irányt a gazdaságfejlesztésnek és határozza meg az energetikai beruházásokat, ne fordítva.
  2. A lakóépületek energetikai mélyfelújítását ösztönző, többéves, kiszámítható, célcsoportonként differenciált jogi és pénzügyi intézkedések, ezermilliárdos nagyságendben.
  3. A szélerőművek létesítési korlátozásának azonnali feloldása, a szélerőművek környezetvédelmi kritériumoknak megfelelő létesítésének elősegítése és szabályozása.
  4. Hazai, helyi biogáz használatának szabályozott ösztönzése. Biomassza használata csak szigorú fenntarthatósági kritériumok mentén.
  5. A szén (lignitet is beleértve) teljes kivezetése az áramtermelésből 2025-ig és a lakossági fűtésből 2030-ig, ezzel párhuzamosan a lakosság tiszta fűtésre váltásának támogatása (ahogyan az eredeti NEKT-ben is szerepel).
  6. Nincs szükség új gázerőművek létesítésére ambiciózus, döntően megújulókra alapozott energiaátmeneti forgatókönyv szerint.
  7. Nincs szükség a Paks II. atomerőműre ambiciózus, döntően megújulókra alapozott energiaátmeneti forgatókönyv szerint.
  8. A NEKT írja le az energiaközösségek létrejöttét és működését elősegítő jogszabályi, gazdasági környezet kialakítását.
  9. A NEKT tűzze ki célul a közlekedési-szállítási igények csökkentését, és rendeljen hozzá intézkedéseket.
  10. A rezsicsökkentés fokozatos kivezetésének terve, lecserélendő a megfelelően célzott Uniós Szociális Klíma Alap intézkedéseinek bevezetésével, kiemelten az alacsony jövedelműek tartós rezsicsökkentését biztosító lakásenergetikai felújítási támogatási program haladéktalan beindításával.
  11. Üvegházgáz-nyelő kapacitások (erdők, legelők, vizes élőhelyek) védelmének terve, zöld-kék infrastruktúra fenntarthatóságnak megfelelő fejlesztése, a jobb alkalmazkodáshoz.

A Nemzeti Energia- és Klímaterv lehetőséget ad a közös energia-ügyek átgondolására. Gyorsítsuk fel az energiaátmenetet, azaz a fosszilis energia alapú gazdaság energiatakarékos, megújuló energia alapúra váltását! Érjük el mihamarabb a klímasemlegességet! A témában további cikkeket itt talál: https://mtvsz.hu/together-for-1-5