Jó példákat osztanak meg egymással az önkormányzatok és helyi közösségek Székesfehérváron

Jó példákat osztanak meg egymással az önkormányzatok és helyi közösségek Székesfehérváron

Székesfehérvár, 2023. június 23. – Székesfehérvár Város Önkormányzata, a Magyar Természetvédők Szövetsége és az Éghajlatvédelmi Szövetség közös konferenciáján a környezet-, természetvédelem és fenntarthatóság területéről gyűjtöttünk össze számos, már működő példát, melyek első kézből származó tapasztalatai inspirálóak lehetnek mások számára is. 

Kosár közösségek alapítása és működtetése, húsmentes nap bevezetése a közétkeztetésben, városi zöld területek létrehozása és gondozása, bioszféra rezervátumok, mire jók az energiaközösségek, vagy hogyan lesz egy település Klímasztár – csak pár példa a számos pozitív kezdeményezésből, melyekről szó esett a konferencián. 

 

Az ezek közötti egyik közös kapocs az együttműködés. A konferencia is együttműködésben jött létre, országos, illetve helyi döntéshozók, önkormányzati és civil szervezetek vezetői, a tudomány képviselői voltak az előadók.

 

A konferenciát megnyitották: 

 

Dr. Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára  

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára  

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere  

 

Az erőforrásokkal való takarékos bánásmód szükségességéről tartott eladást Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora. 

 

“A környezeti problémák globálissá váltak. Számos nemzetközi megállapodás, terv próbálja megtalálni a helyes válaszokat. Mi magunk egyénként, közösségek tagjaként elsősorban helyben tudunk tenni a változásért, többnyire a saját szűkebb környezetünkért vagyunk elsősorban felelősek. Ehhez a cselekvéshez kínál számos eszközt az MTVSZ, például a konferencián is bemutatott energiaközösségeket.” - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége elnöke. 

 

“Az Éghajlatvédelmi Szövetségen belül is fő cél, hogy tanuljanak egymástól a szövetség önkormányzati és civil tagjai, és ebből minél több megjelenjen a mindennapi gyakorlatban. Ennek sikerességét mutatja, hogy Pápateszér, a szövetség egyik tagtelepülése nemrég Európai Klímasztár díjat kapott.” - mondta Lajtmann Csaba, az Éghajlatvédelmi Szövetsége elnöke. 

 

A részletes program alább elérhető. 

https://mtvsz.hu/uploads/files/A4_konferencia_program_plakat.pdf 

 

A rendezvény plakátja: 

https://mtvsz.hu/uploads/files/A4_konferencia_program_plakat.pdf