Előre vagy hátra az energiaátmenetben: bevezető, hogy miért foglalkozunk a nemzeti energia- és klímatervvel

Előre vagy hátra az energiaátmenetben: bevezető, hogy miért foglalkozunk a nemzeti energia- és klímatervvel

Miért foglalkozunk a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) és az energiastratégia most zajló felülvizsgálatával? Mert ebben a folyamatban a kormányzatnak át kell gondolnia, le kell írnia és érdemben társadalmi egyeztetnie, hogy milyen éghajlatvédelmi és az energiaátmeneti célokat, intézkedéseket tervez Magyarország ebben és a következő évtizedben.  Az energiaátmenet gyorsítása azaz az energiaválság-álló, megújuló energiaforrások okos mixén alapuló energiatakarékos gazdaságra átállás és abban a társadalmi, közösségi részvétel közérdek: ez jelenti az utat a tiszta és megfizethető energia biztosítása felé a magyarok számára.

Milyen hazai klímatervre van szükség? 

Olyan klímaterv kell, amely nem a jövő generációra hagyja az energiaátmenet zömét, hanem most felgyorsítja azt és közérdekű, kiszámítható jogi és pénzügyi keretet rendel hozzá. Például erős energiahatékonysági célt tűz ki és intézkedik egy komplex, széles körű, szigetelést, fűtéskorszerűsítést is ösztönző lakásfelújítási programról, nagyobb támogatást biztosítva az alacsony jövedelmű, energiaszegény háztartásoknak. Erre pedig Uniós és hazai közpénzeket különíttet el (a helyreállítási alap keretében a REPowerEU és RRF hitel és a különféle EU Alapok az operatív programokon mint költési terveken keresztül). 

Olyan klímaterv kell, ami valódi és tartós választ ad a fosszilis energiaválságra. A gazdaság újrafosszilizálása, a fosszilis függőséget újabb 20-30 évre súlyosbító giga fosszilis beruházások és erőltetett újraiparosítás helyett fokozatosan de tempósan ki kell vezesse a lignitet és a fosszilis gáz függőségünket, a napenergia kiegyenlítéséhez használja a szélenergiát és ehhez oldja fel a szélerőmű-stopot, fejlessze a hálózatot és segítse elő önszerveződő megújuló energia közösségek létrejöttét és fenntartását.

Használjuk a Nemzeti Energia- és Klímaterv lehetőségét, hogy ne halogassuk, hanem gyorsítsuk fel az energiaátmenetet és ezzel legyen esélyünk elérni időben a klímasemlegességet!

A továbbiakban rendszeresen jelentetünk meg cikkeket, anyagokat a https://mtvsz.hu/together-for-1-5 oldalon, érdemes követnie!