Együtt könnyebb! - Zöld Országos Találkozó, színes szakmai és közösségi programokkal

Együtt könnyebb!  - Zöld Országos Találkozó, színes szakmai és közösségi programokkal

Székesfehérvár, 2023. június 23-25. között kerül megrendezésre a Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 32. Országos Találkozója Székesfehérváron, ahol konferencia, kerekasztal beszélgetések, szakmai fórumok, kirándulások, koncert, közösségi és kulturális programok várják az érdeklődőket, akik ismerkedni akarnak a zöld civil szervezetekkel és a környezetvédelem aktuális kihívásaival.  

Az elmúlt 32 évben a magyar környezetvédők és természetvédők évente egyszer összegyűltek, hogy tanuljanak egymástól, barátkozzanak, közösen gondolkozzanak, megfogalmazzák elvárásaikat a környezetpolitikával kapcsolatban. Az idei találkozóra 300 főt várnak, a Zöld forgatag a vendéglátó település lakosainak is színes, érdekes, ingyenes programokat kínál. 

A rendezvény a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség és a Tanácsadók a Fenntartható Fejlődésért szervezésében valósul meg. 

Az együttműködés a túlélés kulcsa, minden területen ez segít megoldani a problémákat - fogalmazta meg jó tapasztalatait Lajtmann Csaba, a Magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség elnöke. 

Az első nap a Jót s jól szakmai konferencia keretében már működő példákat mutattak be a szervezők, melyek első kézből származó tapasztalatai inspirálóak lehetnek más közösségek számára is. 

Kosár közösségek alapítása és működtetése, húsmentes nap bevezetése a közétkeztetésben, városi zöld területek létrehozása és gondozása, bioszféra rezervátumok, mire jók az energiaközösségek, vagy hogyan lesz egy település Klímasztár, ez csak pár példa a számos pozitív kezdeményezésből, amelyről szó esett a konferencián. 

Egyre nyilvánvalóbb jelei vannak az éghajlatváltozásnak, környezeti problémáknak miközben gazdasági és politikai válságról válságra is bukdácsolunk. Egyszerre sürgős és megfontolt válaszokra van szükség, melyhez a közös gondolkodás elengedhetetlen. Ezeknek a beszélgetéseknek a helyszíne is a találkozó, ahol nyíltan vitathatunk meg különböző kérdéseket. - mondta Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége ügyvezető elnöke. 

Szombaton környezetvédelmi előadásokon, szakmai fórumokon kerül terítékre a környezetvédelem számos aktuális kérdése, mint a fenntarthatóság, aszály, energia, a természetvédelem vagy a húsmentesség, míg vasárnap kirándulásokkal várják a szervezők az érdeklődőket. 

Horváth Bence a székesfehérvári OT helyi szervezője elmondta, két éve dolgozik a hazai zöld civil szférában és lokálpatriótaként számára nagyon fontos, hogy a saját szülővárosában Székesfehérváron minél tevékenyebb legyen a zöld civil mozgalom. 2022-ben egy természetvédelmi konferencián merült fel a székesfehérvári találkozó ötlete, amely lehetőséget rögtön megragadott, mert a környéken számos jó ötlet, de sajnos probléma is akad, amivel kiemelkedően lehet foglalkozni egy ilyen találkozón. Örül, hogy a színes szakmai programok nem csak a találkozó résztvevőinek, hanem a lakosságnak is szólnak. 

A szombati Zöld Forgatagon számos zöld civil szervezet mutatja be tevékenységét. A bemutatkozó szervezetek Magyarországról és határon túlról érkeznek, hogy részt vegyenek ezen a seregszemlén. A gyerekeket és felnőtteket számos színes és szakmai program, kézműves játékok, többféle óriás társasjáték, koncert várja a Múzeumok éjszakája program keretében.    

 

A rendezvény részletes programját itt találják: