A legnagyobb közétkeztető bevezette a heti húsmentes napot az MTVSZ ajánlásával

A legnagyobb közétkeztető bevezette a heti húsmentes napot az MTVSZ ajánlásával

A Hungast csoport, Magyarország legnagyobb közétkeztetési vállalata a Magyar Természetvédők Szövetsége támogatásával bevezette a heti húsmentes étkezési napot. Idén áprilistól minden pénteken ízletes, hús nélküli menüt kap a cég által ellátott 125.000 gyermek és felnőtt, több mint 800 intézményben az ország számos pontján.

A vállalat azonosult azzal a szemlélettel, ami szerint az intenzív hústermelés növekedése egyre károsabb hatással van környezetünkre, és ezáltal a társadalmunkra is. A megművelhető földterületek nagy részét közvetlen és közvetett módon a húsipar használja, és ezzel a legfőbb felelőse a mezőgazdasági tevékenységekhez köthető környezeti ártalmaknak A közétkeztetésben is gyakran használt csirke-, valamint sertéshúsok termelése során egy kilogramm hús körülbelül hat-hét kilogramm szén-dioxid kibocsátást jelent a környezetünk számára, valamint több száz liter ivóvíz felhasználást, ugyanennyi tömegre számítva. A cégcsoport vezetői a dietetikus szakembereink véleményének kikérése után, a Magyar Természetvédők Szövetségének támogatásával úgy határoztak, hogy április hónaptól heti egy alkalommal bevezetnek egy húsmentes szolgáltatási napot, amikor sem a fő-, sem pedig a kisétkezések nem fognak tartalmazni húst, vagy húskészítményeket, a menüket más állati eredetű fehérjeforrással egészítik ki. A menük kialakítása megfelel a hatályos magyar szabályozásnak és a modern dietetikai elveknek is.

A Hungast nemcsak bevezeti a pénteki húsmentes napot, de oktatási, szemléletformálási anyagokat juttat el a gyermekeknek, szülőknek, tanároknak, ezzel is segítve a fenntartható étkezés elterjedését hazánkban.

A Magyar Természetvédők Szövetsége a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségével együttműködve folytatja programját és más közétkeztetőket is megkeres a húsmentes étkezési napok bevezetése érdekében.