A természetvédők is csatlakoztak a klímatörvény elleni alkotmánybírósági beadványhoz

A természetvédők is csatlakoztak a klímatörvény elleni alkotmánybírósági beadványhoz

A Föld Napja alkalmából a Magyar Természetvédők Szövetsége (MTVSZ) is támogatja az országgyűlési képviselők alkotmánybírósági beadványát (1), melyben a  jelenlegi magyar klímatörvény (2020. évi XLIV. törvény) megsemmisítését kérik. A szervezet sürget egy, az Alaptörvénnyel és a Párizsi Klímamegállapodással összhangban levő ambiciózus új klímatörvényt, mert a jelenlegi ezekkel ellentétes, rendelkezései nem tükrözik az éghajlatváltozási folyamatok súlyosságát.   

Az MTVSZ által benyújtott, un. amicus curiae (2) dokumentum szerint a hatályos klímatörvény alkalmatlan arra, hogy Magyarország gazdasági jelentőségével és fogyasztásával arányos mértékben hozzájáruljon ahhoz, hogy 1,5 °C-on belül tartsuk a globális felmelegedést. A klímaváltozás súlyosan hat a biológiai sokféleségre és az ökoszisztéma-szolgáltatásokra, holott ezek megőrzése alapvető a magyar nemzet Kárpát-medencében való megmaradásának biztosításához.  

A szén-dioxid kibocsátás csökkentése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása, a védett területek tényleges védelme, a biológiai sokféleség fenntartható hasznosítása, az ökoszisztéma alapú megoldások elterjesztése, a káros támogatások megszüntetése, a klíma- és biodiverzitásbarát földhasználat és a végrehajtási rendszer megerősítése, mind szükségesek és csak a probléma súlyosságát komolyan vevő jogszabályi keretrendszer megléte esetén valósíthatóak meg. 

A 2020. évi XLIV. törvény, azaz a klímatörvény megsemmisítése érdekében 2021-ben nyújtottak be országgyűlési képviselők kérést az Alkotmánybírósághoz. A beadványhoz többek között a jezsuita Társadalmi Reflexió Intézet és az alapvető jogok biztosának jövő nemzedékek érdekei felelős helyettese is nyújtott be amicus curiae dokumentumot. 

A beadvány itt tölthető le.

(1) AB  II/03536/2021 beadvány https://alkotmanybirosag.hu/ugyadatlap/?id=6E82DC86EA198AF3C12587640033C9F2https://alkotmanybirosag.hu/ugyadatlap/?id=6E82DC86EA198AF3C12587640033C9F2 

(2) Amicus curiae (latinul: „a bíróság barátja”), aki jogi vagy ténybeli kérdésekkel kapcsolatos információkkal vagy tanácsokkal segíti a bíróságot.