Felhívás iskoláknak: Zöld Európa Tanoda 2023

Felhívás iskoláknak: Zöld Európa Tanoda 2023

A Magyar Természetvédők Szövetsége az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének megbízásából éghajlatvédelemmel kapcsolatos interaktív szemléletformáló foglalkozásokat szervez 2023. évben 7-12. osztályos diákok számára. Szeretnénk iskolájuknak is felajánlani egy ingyenes, 90 perces interaktív foglalkozás megtartását.

A foglalkozás témája

Az interaktív, játékos foglalkozás a diákok mindennapjain keresztül mutatja be az éghajlatváltozás témakörét, a főbb éghajlatváltozással kapcsolatos Európai Uniós törekvéseket, kihívásokat, és praktikus tanácsokat ad a környezettudatosabb mindennapok megvalósítására iskolán belül és kívül. 

Foglalkozás tematikája

A 90 (2x45) perces foglalkozás három, egymásra épülő tematikus elemből áll. 

  1. Limonádé kvíz: A játékos kvízkérdések megdöbbentő és érdekes információkat rejtenek, melyek rávezetik a diákokat a környezetkárosító helyzetekre, és egyéni szintű megelőzési lehetőségeket is kínálnak. A kvíz időtartama kb. 20 perc.

  2. Interaktív előadás: Hogyan töltsünk el egy napot környezettudatosan? Az előadásban egy átlagos napon haladunk végig, a diákok praktikus tanácsokat kapnak mindennapi szokásaikkal kapcsolatban, miközben megismerkednek az éghajlatvédelem mérséklésére szánt Európai Uniós törekvésekkel. Az előadás időtartama kb. 25 perc.

  3. Szituációs feladat: A csapatok egy, a környezetvédelemhez szorosan kötődő témában, játékos szituációt dolgoznak ki, melyhez háttéranyagok biztosítunk. Ezután minden csapat bemutatja a feldolgozott témát osztálytársainak. A szituációs játék időtartama kb. 45 perc.

Megvalósítás módja, helyszíne, időpontja

A program személyes óratartással vagy online módon zajlik, alkalmazkodva a lehetőségekhez, a mindenkori járványügyi szabályok betartásával.

A megvalósításhoz az óraadókat és a tanagyagot - online megvalósítás esetén a zoom felületet és a technikai lebonyolítást is - a Magyar Természetvédők Szövetsége biztosítja. Amennyiben a program online módon valósul meg, a részvételhez internet elérés szükséges. 

A foglalkozások időpontját az iskola igényeihez igazodva a közösen jelöljük ki.

Jelentkezés módja, határideje

A jelentkezéseket folyamatosan várjuk a zoldeuropa@mtvsz.hu email címre, az iskola nevének, címének és a kapcsolattartó tanár elérhetőségének és az osztály megadásával. Egy iskolából több osztály megkeresését is szívesen fogadjuk, túljelentkezés esetén egyes iskolák várólistára kerülhetnek. A beérkezett jelentkezések után az iskolákat megkeressük az alkalmak időpontjának és a főbb tudnivalók leegyeztetésére. 

A részvétel feltétele

A részvétel az iskolák számára ingyenes, minden résztvevő osztályt apró ajándékkal jutalmazunk. A program dokumentálása és továbbfejlesztése érdekében a foglalkozásokhoz kapcsolódó értékelő ív kitöltésére kérjük a tanulókat, valamint az alkalmakról fényképek készülnek.

További információ

Felmerülő kérdés esetén keressenek bennünket bizalommal az alábbi elérhetőségek valamelyikén: Horváth Kinga, zoldeuropa@mtvsz.hu, 70/326 58 30.